Σε επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχωρούν από την Πέμπτη 3 Ιουλίου, οι ιδιωτικές κλινικές.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών δεν αποδέχεται τα μέτρα τής υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back), ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά μέχρι την αποθεραπεία τους, ενώ οι κλινικές δεν θα δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την επί πιστώσει από τον Οργανισμό διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τις εξετάσεις και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Των παραπάνω εξαιρούνται οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση, καθώς -όπως αναφέρεται- οι αιμοκαθάρσεις θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, διότι αφορούν ξεχωριστές συμβάσεις, που υπάγονται σε διαφορετικό κωδικό πληρωμών, στον οποίο τα χρήματα επαρκούν έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Εξάλλου, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί την παρέμβασή του, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή ρύθμιση με την οποία «θα αποκαθίστανται όλες οι άδικες μισθολογικές περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».

Την άμεση εξόφληση φαρμάκων του μηνός Μαρτίου, για την οποία, όπως αναφέρουν, παρατηρείται καθυστέρηση, ζητούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους εκφράζουν επιφυλάξεις για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, επισημαίνοντας ότι «κοινωνική πολιτική στην υγεία χωρίς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από τα 2 δισ., δεν μπορεί να γίνει. Φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους δεν μπορεί να δοθεί, στερώντας τα φάρμακα από τους ασφαλισμένους, και τούμπαλιν».