«Ζητούνται άτομα όλων των ειδικοτήτων: Επιστήμονες, υπάλληλοι, τεχνίτες, εργάτες, κτηνοτρόφοι, ναυτικοί για εργασία στην Αμερική, την Αλάσκα, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Αφρική, τις αραβικές χώρες, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης»:

Σε αυτή την αγγελία ενός αξιόπιστου – όπως εμφανιζόταν – γραφείου ευρέσεως εργασίας απάντησαν εκατοντάδες Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άνεργοι αρκετούς μήνες πριν.

Οι «υπεύθυνοι» της επιχείρησης έταζαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, αποσπώντας από τους υποψήφιους πελάτες τους από 150 έως 300 ευρώ, προκειμένου, όπως υποστήριζαν, να μαζέψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να φτιαχτεί ο φάκελος των ενδιαφερομένων.

«Οι μισθοί θα είναι από 8.000 έως 14.000 ευρώ», δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για την μετάβαση στη χώρα εργασίας, δωρεάν αυτοκίνητο, οικιακή βοηθό, σπίτι, φαγητό, δωρεάν διακοπές 6 ημέρες το μήνα».

Με αυτές τις απατηλές υποσχέσεις για εγγυημένες ακριβοπληρωμένες εργασίες στο εξωτερικότα μέλη του κυκλώματος πουείχαν συστήσει γραφείο ευρέσεως εργασίας προσέλκυαν τα θύματα τους και «επενδύοντας» στην αγωνία ανέργων αποσπούσαν χρήματα χωρίς βέβαια να τους βρουν εργασία.

Η εταιρεία-μαϊμού, που εδρεύει στην οδό Λιοσίων 104, αναζητούσε συστηματικά και οργανωμένα το πελατολόγιό της με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και αγγελίες στις εφημερίδες.

Στα τουλάχιστον δυο χρόνια της παράνομης δραστηριότητας, όπως αποκαλύφθηκε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα είχε εξαπατήσει τουλάχιστον 2.045 πολίτες κυρίως Έλληνες από περιοχές της περιφέρειας και τα κέρδη από την απάτη εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ.

Η απάτη αποκαλύφθηκε και συνελήφθησαν επτά μέλη του – 6 άνδρες και μια 29χρονη γυναίκα – ενώ αναζητούνται άλλα δυο μέλη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απάτης ο 59χρονος πρόεδρος της εταιρείας και ένας 55χρονος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μια 29χρονη υπάλληλος άμεσοι βοηθοί-συνεργοί του στον έλεγχο και στην καθοδήγηση των μελών που εργάζονταν στην εταιρεία.

Οι άλλοι συλληφθέντες είχαν υποστηρικτικό ρόλο στο κύκλωμα. Ο 59χρονος αρχηγός είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Οι προτάσεις ήταν δελεαστικές και οι απατηλές υποσχέσεις κάλυπταν ευρύ φάσμα εργασίας, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία μέχρι και το Ντουμπάϊ.

Αφορούσαν από εξειδικευμένους εργάτες μέχρι θέσεις στελεχών σε εταιρείες και προσέλκυαν από απλούς εργαζόμενους μέχρι πτυχιούχους.

Η αστυνομική διερεύνηση ξεκίνησε από μία καταγγελία που έγινε και από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν ληφθεί 20 καταθέσεις θυμάτων.

Στα γραφεία της εταιρείας βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλα 2.045 φάκελοι με συμπληρωμένα προσωπικά στοιχεία ατόμων, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν στο εξωτερικό.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο όμιλος εταιρειών της οδού Λιοσίων 104 απασχολεί τη δικαιοσύνη. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες πρώην εργαζομένων αλλά και πελατών, οι οποίοι εξαπατήθηκαν.

Μάλιστα, 234 άτομα που είχαν πέσει θύματα, όπως υποστηρίζουν, των εταιρειών έφτιαξαν την ομάδα στο Facebook «Όμιλος… Λιοσίων 104 – Η μεγάλη απάτη».

Ο Μάριος Χατζηιωάννου είχε πάει για δουλειά σε μία από τις εταιρείες του ομίλου που εδρεύει στην οδό Λιοσίων 104, το 2012.

Οι προοπτικές ήταν καλές, αφού στην αρχή του υποσχέθηκαν βασικό μισθό, περίπου 800 ευρώ και ποσοστά από τις πωλήσεις.

«Πήγα αρχικά για τη θέση του κούριερ, μου είπαν, όμως, ότι έχει καλυφθεί. Με ρώτησαν εάν ενδιαφέρομαι για θέση τηλεφωνητή. Ήμουν άνεργος και είχα παιδί, γι’ αυτό και δέχτηκα», λέει στα «ΝΕΑ». Πολύ νωρίς, όμως, στις τέσσερις πρώτες μέρες κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Όταν ζήτησα τα τέσσερα μεροκάματά μου, δε μου έδωσαν παρά μόνο μία πλαστή – βεβαιωμένα – απόδειξη πληρωμής.

»Κι από τότε ξεκίνησα ένα δικαστικό αγώνα κατά της εταιρείας. Πήγα στα κεντρικά του ΣΔΟΕ, στο ΙΚΑ της περιοχής και διαπίστωσα ότι οι «υπεύθυνοι» του ομίλου έχουν πολλές καταγγελίες εις βάρος τους», εξηγεί ο κ Χατζηιωάννου, ο οποίος παραμένει άνεργος.

Τα μέλη της ομάδας δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εξαπατηθεί. «Με παίρνουν πέντε τηλέφωνα την ημέρα άτομα, τα οποία έχουν πληρώσει 160 ή 180 ευρώ για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό και ένα χρόνο μετά δεν έχουν καμία απάντηση».

Η Ιωάννα Αυλωνίτη εργάστηκε στην εταιρεία για τρεις μήνες. «Το πόστο που ανέλαβα ήταν τηλεφωνήτρια και προωθούσα συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας.

»Στις τέσσερις μέρες μου έδωσαν προαγωγή και με έκαναν υπεύθυνη τμήματος. Ρωτούσα για το πότε θα πληρωθούμε αλλά με καθησύχαζαν, λέγοντας ότι θα πληρωθούν πρώτα οι υπάλληλοι και μετά εμείς. Πέρασαν δυόμισι μήνες και όλο έλεγα «και τώρα θα πληρωθούμε» αλλά τίποτα.

»Μου ανακοίνωσαν ότι θα πάρω κι άλλη προαγωγή και θα είχα δικό μου γραφείο. Πλέον αρμοδιότητά μου θα ήταν να μπαίνω στις διάφορες ιστοσελίδες, όπου δυσαρεστημένοι και εξαπατημένοι πρώην εργαζόμενοι έγραφαν κατά της επιχείρησης, και με διαφορετικά κάθε φορά ονόματα να γράφω πόσο καλές είναι οι συνθήκες εργασίας και πόσο αξιόπιστη είναι η εταιρεία», λέει.

Τότε ήταν που μπήκε στο Internet και διάβασε όλα όσα γράφονταν για την εταιρεία και τις καταγγελίες που είχαν κάνει. «Αμέσως ζήτησα τα δεδουλευμένα μου, είχα ανάγκη τα χρήματα, θα μου έκοβαν το ρεύμα. Αντί για μισθό, όμως, έλαβα απειλές», λέει η κ Αυλωνίτη.