Καθοριστικό ρόλο στις προτιμήσεις των υποψηφίων όταν θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο αναμένεται να παίξουν οι μετεγγραφές.

Ειδικοί της εκπαίδευσης εκτιμούν ότι λόγω των μετεγγραφών αναμένεται αύξηση των βάσεων κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας μεσαίων βαθμολογιών. Αν, για παράδειγμα, ένας ενδιαφερόμενος για τη Νομική της Αθήνας που δικαιούται μετεγγραφή παρατηρήσει πως οι βαθμοί του είναι τέτοιοι που δεν του προσφέρουν απόλυτη σιγουριά εισαγωγής στην Αθήνα, δεν αποκλείεται να δηλώσει στο Μηχανογραφικό μια Νομική της περιφέρειας. Μπορεί να δηλώσει δηλαδή τη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο στη συνέχεια να μετεγγραφεί στην Αθήνα. Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των βάσεων στη Θράκη.

Σημειώνεται ότι με τροπολογία του περασμένου Απριλίου το υπουργείο Παιδείας επανέφερε τις «ελεύθερες» μετεγγραφές φοιτητών για τις ειδικές κατηγορίες, για τρίτεκνους, πολύτεκνους αλλά και για νέους φοιτητές με αδέλφια που ήδη φοιτούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ χωρίς όρους.

ΥΠΕΡΒΑΣΗ. Με το προηγούμενο καθεστώς που είχε θεσμοθετηθεί επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και όσοι εντάσσονταν στα κοινωνικά κριτήρια εισάγονταν καθ’ υπέρβαση του κανονικού αριθμού εισακτέων σε συνολικό ποσοστό 20%. Ομως το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό αυτόν τον τρόπο εισαγωγής.  

Οι μετεγγραφές πάντως ανέκαθεν έπαιζαν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πέντε με έξι χιλιάδες αιτήσεις μετεγγραφών φοιτητών ικανοποιούνταν κάθε χρόνο έως το 2010. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς η τότε υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προχώρησε σε ρυθμίσεις στο σύστημα των μετεγγραφών με στόχο να εξορθολογιστούν.

Πολλά κεντρικά τμήματα σε ΑΕΙ κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω του συνωστισμού φοιτητών από τις μετεγγραφές. Και αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας… άδειαζαν από φοιτητές. Γι’ αυτόν τον λόγο πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαν ακόμη και πλήρη κατάργηση των μετεγγραφών. Απαντώντας σ’ αυτό το αίτημα, το υπουργείο Παιδείας είχε θεσμοθετήσει τότε την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή πολυτέκνων – τριτέκνων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι εισάγονταν μεν με χαμηλότερη βάση, αλλά έπρεπε να φοιτήσουν όπου εισάγονταν, χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική και έπαψε να ισχύει.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Ερευνα που είχε γίνει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών (το διάστημα 1999-2010) είχε δείξει πως στην υψηλόβαθμη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ ο αριθμός των φοιτητών πέραν των εισαχθέντων με το σύστημα των Πανελλαδικών ήταν υπερβολικά μεγάλος. Κυμαινόταν σε ποσοστό 70%-97% του αριθμού των κανονικών εισαχθέντων. Από άλλη μελέτη στο παρελθόν είχε προκύψει πως το 30% των εισαχθέντων σε δεκάδες περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα διαρρέει προς τα κεντρικά πανεπιστήμια με μετεγγραφή. 

Τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως από τους 8.348 επιτυχόντες των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μετεγγραφής ο αριθμός των υποψηφίων που πήραν μετεγγραφή είναι 3.782.