Διπλό σήμα κινδύνου για τα σχολεία, που κινδυνεύουν ακόμα και να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο στην ώρα τους και να αντιμετωπίσουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εξέπεμψε ο Ανδρέας Λοβέρδος με το που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας.

«Ο βασικός μου πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή είναι ότι επειδή για διοικητικούς λόγους υπάρχει καθυστέρηση της διενέργειας των μεταθέσεων των δασκάλων και των καθηγητών στα σχολεία, στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν δεν δουλέψουμε 24 ώρες το 24ωρο, υπάρχει κίνδυνος να μην ανοίξουν τα σχολεία» είπε σε συνέντευξή του στο Mega και πρόσθεσε: «Για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 λείπουν 22.000 δάσκαλοι και καθηγητές και ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 24.000. Δεν θα υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία, αν αυτοί δεν αναπληρωθούν. Φέτος οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, όπως ενημερώνομαι, ίσως φτάσουν τις 9.500, ξεπερνώντας τις 6.500 που ήταν πέρυσι και πρόπερσι».

Πού σκάλωσε. Τι έχει συμβεί; Πριν από λίγους μήνες τα πράγματα έμοιαζαν αντίθετα: παράγοντες του υπουργείου Παιδείας είχαν προαναγγείλει αλλαγή χρονοδιαγράμματος οργανικών μεταβολών για τους εκπαιδευτικούς ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα. Αντί αυτού, φαίνεται ότι το σύστημα σκάλωσε καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση από τον αιρετό εκπαιδευτικό Νεκτάριο Κορδή, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται μέχρι τις 18 Ιουνίου να εκδοθεί η εγκύκλιος των αποσπάσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά τις μεταθέσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την υποβολή ενός τεράστιου αριθμού αιτήσεων, αφού όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν αίτηση καθώς δεν θα γνωρίζουν την τύχη της αίτησης μετάθεσής τους! Ετσι, οι μεταθέσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τις 15-20 Ιουλίου και οι αποσπάσεις πριν από τα τέλη Αυγούστου.