Ωρα απολύσεων σήμανε για το Δημόσιο, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να πρέπει να ετοιμάσει έως το τέλος του έτους τα φύλλα πορείας για 10.000 υπαλλήλους, όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ. Τα δείγματα για την κάλυψη του στόχου θα πρέπει να δίνονται σε μόνιμη βάση προς την τρόικα, ενώ το φθινόπωρο απαιτείται η παρουσίαση και ενός αναλυτικού σχεδίου απομακρύνσεων.

Το στοίχημα της ηγεσίας του υπουργείου είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε εγκαίρως να έχει στα χέρια της προτάσεις για τομείς από τους οποίους θα προκύψουν οι προς απόλυση εργαζόμενοι. Διαφορετικά θα υπάρξει για άλλη μία φορά ο κίνδυνος για «ξαφνικό θάνατο» κατηγοριών υπαλλήλων, πρακτική που η κυβέρνηση επιδιώκει να μην επαναληφθεί.

Η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη μέχρι σήμερα πορεία της κάλυψης του μνημονιακού στόχου για συνολικά 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014. Οπως αναφέρεται, οι 3.600 έχουν ήδη καλυφθεί από τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, ενώ για άλλες 4.500 έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες Πρόκειται για τους 1.500 σχολικούς φύλακες και για 2.000 γιατρούς, οι οποίοι αποχωρούν από το Δημόσιο, καθώς και για άλλους 1.000 περίπου υπαλλήλους διαφόρων κατηγοριών (δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά δικαιολογητικά, επίορκοι, εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ κ.ά.).

ΟΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ. Βάσει της εικόνας αυτής απομένουν δηλαδή να καλυφθούν περίπου 7.000 απολύσεις. Τα δύσκολα ξεκινούν με τις δεξαμενές εκείνες όπου ήδη έχουν καταγραφεί ενστάσεις. Μια βασική τέτοια δεξαμενή αποτελούν οι διαθέσιμοι για τους οποίους δεν θα βρεθούν θέσεις σε άλλους φορείς. Εδώ υπάρχει ο φόβος επανάληψης των αντιδράσεων, που καταγράφηκαν ήδη με περιπτώσεις όπως αυτές των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών ή των υπαλλήλων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τμήμα των απολύσεων θα πρέπει επίσης να προέλθει από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που εποπτεύουν τα υπουργεία, με έμφαση σε αυτά των Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, καθώς και από αντίστοιχους φορείς και επιχειρήσεις των δήμων. Ειδικά, όμως, η διαδικασία αυτή θεωρείται ως το μεγαλύτερο αγκάθι. Η κύρια ανησυχία είναι για τα μεγάλα ΝΠΙΔ στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για περιορισμό του προσωπικού τους και έχουν καταγραφεί συχνά καθυστερήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως από τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει τις καθυστερήσεις στις απαντήσεις που είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του. Τότε μάλιστα το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε καλέσει τους υπουργούς του να ανταποκριθούν. Στελέχη του Δημοσίου σημειώνουν πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει την παρέμβαση για επιταχύνσεις ή την πυροσβεστική μεσολάβηση του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απροθυμία συναδέλφων του.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ. Σημαντικό τμήμα των υπόλοιπων απολύσεων φιλοδοξεί το υπουργείο πως θα προέλθει από τον επανέλεγχο των 35.000 συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν, από επίορκους καθώς και από όσους βρεθούν να έχουν διοριστεί με πλαστά δικαιολογητικά ή όσοι πάρουν εισιτήριο εξόδου για λόγους υγείας.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος εκτιμά πως θα καλυφθεί από κατηγορίες όπως οι συμβασιούχοι που υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα ή με προσωρινές διαταγές –ήδη έχουν αποχωρήσει 1.700 μετά την έκδοση απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων, ενώ υπάρχουν άλλοι περίπου 2.300 με το καθεστώς αυτό.

Για τις κατηγορίες αυτές θεωρείται πως υπάρχει ευρύτερη συναίνεση. Κλειδί ωστόσο χαρακτηρίζεται η δικαστική κατάληξη ορισμένων υποθέσεων. «Τα δικαστήρια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, καθώς εάν για παράδειγμα αποφανθούν πως πρέπει να επιστρέψουν οι 1.500 σχολικοί φύλακες, τότε διευρύνεται ο αριθμητικός στόχος που πρέπει να καλυφθεί» σημειωνόταν.