Το άγχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η αγωνία μέχρι την ανακοίνωση της βαθμολογίας και των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι ξένα σε αυτούς τους νέους. Και τούτο διότι στη θέση των παιδιών που μόλις πέρασαν το κρίσιμο τεστ των Εξετάσεων βρίσκονταν μόλις πέρυσι εκείνοι.

Φοιτητές πια –οι περισσότεροι στις σχολές προτίμησής τους –μιλούν για το πανεπιστήμιο κι απαντούν στην κρίσιμη ερώτηση αν τελικά άξιζε όλος αυτός ο κόπος και το στρες των Εξετάσεων. Οι πιο πολλοί δηλώνουν ευχαριστημένοι με την επιλογή τους, ωστόσο στη λίστα με τα αρνητικά που βρήκαν μπροστά τους αφότου πέρασαν τις πύλες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βάζουν πρώτα απ’ όλα την έλλειψη οργάνωσης στα πανεπιστήμιά μας. Δίνουν, μάλιστα, συμβουλές στα παιδιά που περιμένουν σε λίγες μέρες τη βαθμολογία τους: να κάνουν υπομονή αλλά και προσεκτικές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Εναν χρόνο πριν είχε συγκεντρώσει 19.594 μόρια και μπήκε πρώτος στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο μαθητής από τη Σαντορίνη, με συστηματικό διάβασμα και τη στήριξη της οικογένειάς του τα κατάφερε. Ο Χάρης Ρισβάς μιλώντας στα «ΝΕΑ» δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή του και θεωρεί ότι οι κόποι του σίγουρα δεν πήγαν χαμένοι. «Το τμήμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου, το επίπεδο καθηγητών αλλά και φοιτητών είναι πολύ ανεβασμένο. Βέβαια, υστερεί σε οργανωτικά θέματα. Ξεκινήσαμε για παράδειγμα μαθήματα τον Γενάρη και η εξεταστική μας για το εαρινό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου», εξηγεί.

Συμβουλεύει, μάλιστα, τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις και θα περιμένουν με αγωνία τη βαθμολογία τους «να μείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις επιθυμίες τους, παρ’ όλο που οι εξετάσεις είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία».

Αριστούχος των περσινών Πανελλαδικών, η Μαρία – Χριστίνα Βλάχου είναι σήμερα πρωτοετής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Μου αρέσει πολύ η σχολή, δεν μετανιώνω που την επέλεξα», λέει. Ωστόσο, επισημαίνει και εκείνη τα προβλήματα οργάνωσης. «Λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων αργήσαμε πολύ να μπούμε στη σχολή. Τα μαθήματα τα ξεκινήσαμε Ιανουάριο και όχι Οκτώβριο, όπως έπρεπε. Κατ’ επέκταση και η φοιτητική μας ζωή άρχισε αργότερα, στα μέσα της χρονιάς».

Για τους περισσότερους η εμπειρία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ήταν ψυχοφθόρα και πιεστική αλλά αναγκαία. Οταν ξεκινούσαν οι φετινές στα τέλη Μαΐου, ο Σταμάτης Σταυρακάκης, που συγκέντρωσε 13.088 μόρια, θυμήθηκε τη δική του δυσάρεστη εμπειρία: «Δεν το περίμενα γιατί είχα κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία που τελικά δεν φάνηκε. Οταν έμαθα τη βαθμολογία, έπαθα κατάθλιψη γιατί νόμιζα ότι όλα τέλειωσαν και ότι δεν θα έκανα τίποτα. Η είσοδός μου στο Φυσικό Αθήνας ήταν πια άπιαστο όνειρο».

Μετά το πρώτο σοκ, άρχισε να ψάχνει όλες τις επιλογές που είχε μία προς μία. «Ακόμη κι αυτές που πριν δεν τους έδινα καμία απολύτως σημασία. Επέλεξα το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά γιατί το περιεχόμενό της ήταν αυτό που μου ταίριαζε. Και η επιλογή με δικαίωσε, αφού είναι μία από τις σχολές οι απόφοιτοι της οποίας είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας».