Απολυμένες παραμένουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών καθώς ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της προηγούμενης δικαστικής απόφασης, την οποία είχε καταθέσει το υπουργείο.

Το υπουργείο έχει καταθέσει και αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την εκδίκαση της οποίας τον Σεπτέμβριο θα κλείσει αμετάκλητα το θέμα.

Οι καθαρίστριες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους έξω από το υπουργείο.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.

Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων.

Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από πού προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση.

Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων.

Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.