Σε επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προχώρησε ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, ο οποίος στο κυριακάτικο εγκύκλιο κήρυγμά του καυτηρίασε το γεγονός της κοινής προσευχής με τον Πάπα Φραγκίσκο, στα Ιεροσόλυμα.

Οπως ανέφερε με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μητροπολίτης Γόρτυνος είπε πως ένιωσε «ντροπή» όταν είδε ορθόδοξο επίσκοπο να φιλά το χέρι του Πάπα και κάλεσε τους χριστιανούς σε προσευχή λέγοντας ότι «ο πιστός λαός είναι ο θεματοφύλακας των ιερών παραδόσεων».

Ο μητροπολίτης Ιερεμίας υπογράμμισε επίσης πως -σύμφωνα με το Πηδάλιο- «συμπροσευχή κληρικού με παπικούς επισύρει ποινή καθαιρέσεως».

Κάλεσε μάλιστα όποιον διαφωνεί να του «αποδείξει από τα ιερά κείμενα -γιατί η Εκκλησία μας έχει κείμενα- ότι η πίστη των παπικών δεν είναι αιρετική, αλλά είναι σύμφωνη με την πίστη των Πατέρων μας» -και τότε «εγώ θα ανακαλέσω ζητώντας μάλιστα και συγγνώμη».

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος ιερέας προκαλεί συζητήσεις με δημόσιες τοποθετήσεις του. Τον περασμένο Ιανουάριο, σχολιάζοντας τα περί «αθεΐας» του Αλέξη Τσίπρα, είχε προειδοποιήσει ότι το ράσο του «πετάει τριφασικό ρεύμα» και είχε απαιτήσει «οάρχοντας της χώρας μας να κάνει τον σταυρό του. Δε λέμε να κρατάει και κομποσκοίνια – πού να τον βρούμε τέτοιον – αλλά να λέει «πιστεύω στον Χριστό, πιστεύω στην Παναγιά», όχι να λέει “εγώ δεν πιστεύω”».