Ξεκλειδώνει σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων της Α’ Λυκείου, προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις του νέου θεσμού και να προετοιμαστούν για τις ενδοσχολικές εξετάσεις τους, στις οποίες το 50% των ερωτήσεων θα προέρχεται από τα θέματα αυτά. Η δημοσιοποίηση των θεμάτων καθυστέρησε επίτηδες, προκειμένου να μη δοθεί χρόνος σε φροντιστήρια να ετοιμάσουν γκρουπάκια με έμφαση σε αυτά τα θέματα, αλλά να μπορέσουν οι μαθητές να πάρουν μια ιδέα πριν από τις εξετάσεις τους, που αρχίζουν την Πέμπτη.

Τα θέματα που δημοσιοποιούνται σήμερα κυμαίνονται από 250 έως 500 ανάλογα με το μάθημα και θα είναι διαφορετικά για κάθε τύπο λυκείου. Επίσης φέτος η Τράπεζα δεν περιλαμβάνει τα μαθήματα επιλογής, ενώ δεν εφαρμόζεται καθόλου στα Εκκλησιαστικά Λύκεια (στα υποχρεωτικά μαθήματα ειδικότητας), στα Λύκεια Ειδικής Αγωγής, στα λύκεια μειονοτικών σχολείων και Ιεροδιδασκαλείων και στα ελληνικά λύκεια του εξωτερικού.

Την ημέρα των εξετάσεων ο διευθυντής και οι διδάσκοντες θα κληρώνουν (δύο ώρες πριν από την έναρξη της εξέτασης για όλα τα άλλα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων Ελληνικών) το 50% των θεμάτων. Εξαιρετικά και μόνο για φέτος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θέμα ή θέματα που κληρώθηκαν δεν είχαν διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο για απόλυτα αιτιολογημένους λόγους, είναι δυνατή και δεύτερη κλήρωση –με εξαίρεση τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας.