Το Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, που εφέτος περιέχει 582 τμήματα, δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Νέα είσοδος στο Μηχανογραφικό, το οποίο αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr), στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», είναι το νέο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ενώ περιλαμβάνονται και οι Αστυνομικές Σχολές, στις οποίες όμως οι επιτυχόντες θα εγγραφούν το ακαδηµαϊκό έτος 2015-2016. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν το Δελτίο που τους ενδιαφέρει (το Μηχανογραφικό των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β’ ή αυτό των ΕΠΑΛ-Α’ –στο οποίο περιέχονται 369 τμήματα), όμως δεν θα το υποβάλουν τώρα.

Μετά τις 15 Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό.

Η ακριβής προθεσμία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί επειδή μετά την παρέλευσή της κανένα Μηχανογραφικό δεν θα γίνεται δεκτό.

Τι να προσέξετε

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι ενδιαφερόμενοι σε ορισμένες ιδιαιτερότητες:

n Υποψήφιος που δηλώνει Τμήματα Λογοθεραπείας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει αν παρουσιάζει κώφωση – βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου – άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Οσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις.

n Υποψήφιος που δηλώνει το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να το παρακολουθήσει αν δεν έχει κατακτημένο ήδη ένα καλό επίπεδο μουσικής δεξιοτεχνίας σε κάποιο από τα ελληνικά λαϊκά παραδοσιακά όργανα.

n Για τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών οι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι. Ειδικά στα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών δεκτοί γίνονται μόνο άρρενες.

Οι ειδικές περιπτώσεις

Μετά τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις καταργήθηκαν οι επιπλέον θέσεις εισαγωγής για τις ειδικές περιπτώσεις. Οι υποψήφιοι που υπάγονται στις κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια τώρα, αλλά μετά τις Εξετάσεις και την έκδοση των αποτελεσμάτων, με σχετική αίτησή τους προς το τμήμα υποδοχής, θα είναι δικαιούχοι μεταφοράς της θέσης τους. Επίσης, οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα πρέπει μετά τις 15 Ιουνίου να έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν κωδικό και κατόπιν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό.

Με τις νέες ρυθμίσεις, για τους υποψηφίους αυτούς ισχύουν τα εξής:

n Δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2012 ή 2013, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2012 και 60% για το 2013). Εφέτος για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ-ομάδα Α’ το 2012 ή το 2013.

nΟσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση, χωρίς δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ.