Με την στήριξη της Ελλάδας, η Φωτεινή Παζαρτζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διεκδικεί μία θέση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Πρόκειται για το γνωστό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα στο κάθε κράτος-μέλος του Συμβουλίου.

Όλα τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την ενίσχυση και την προβολή της υποψηφιότητας της Φωτεινής Παζαρτζή, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ πραγματοποίησε δεξίωση στους χώρους του Ελληνικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στη Νέα Υόρκη, όπου παρέστησαν αρκετοί Μόνιμοι Αντιπρόσωποι και διπλωμάτες χωρών-μελών της Επιτροπής-Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Φωτεινή Παζαρτζή τόνισε ότι αποτελεί «ιδιαίτερη τιμή» για την ίδια η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την υποψηφιότητά της.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να είναι παρούσα σε διεθνή όργανα», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «η βαρύτητα αυτής της Επιτροπής είναι πολύ μεγάλη και πολλές φορές έχει βρεθεί μπροστά σε περιπτώσεις όπου κράτη αργοπορούν ή δεν συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους».

Η Ελληνίδα υποψήφια τόνισε ότι «είναι μεγάλη η ευθύνη για τα μέλη της Επιτροπής η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα όργανο το οποίο στους κύκλους μας είναι γνωστό σχεδόν ως ένα δικαστικό όργανο.

»Εξετάζει εκθέσεις κρατών και προσφυγές των κρατών που έχουν δεχτεί ατομικές προσφυγές. Η Ελλάδα έχει αποδεχτεί το δεύτερο πρωτόκολλο για την αρμοδιότητα του Συμβουλίου να εξετάζει και ατομικές προσφυγές».

Για την προώθηση της υποψηφιότητάς της, η Φωτεινή Παζαρτζή είχε τις τελευταίες μέρες την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς διπλωμάτες χωρών-μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

«Κάθε περιοχή έχει τα δικά της προβλήματα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ζητήματα μετανάστευσης, φυλακίσεων, εξαφανίσεων και πολλά άλλα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «το Συμβούλιο εξετάζει κάθε έκθεση ώστε να ανταποκρίνεται στις συστάσεις του προς το συμβαλλόμενο κράτος, υπό τη μορφή των τελικών παρατηρήσεων».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χώρα μας αποφάσισε να προωθήσει την υποψηφιότητα της καθηγήτριας του Διεθνούς Δικαίου Φωτεινής Παζαρτζή σε μια από τις θέσεις που μένουν κενές φέτος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία δεν εκλέγονται χώρες, αλλά άτομα ως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες».

Σύμφωνα με τον πρέσβη, «η Επιτροπή άλλαξε μορφή και δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Φέτος, υπάρχουν εννέα κενές θέσεις και για την ώρα υπάρχουν έντεκα υποψήφιοι. Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 24 Ιουνίου και ψηφίζουν μόνο τα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη λειτουργία αυτού του οργάνου και τα οποία είναι 167».

Όσον αφορά τη «βαρύτητα λειτουργίας» της Επιτροπής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική γιατί τα μέλη της συντάσσουν ανεξάρτητες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε χώρα».

Εκτός από την πανεπιστημιακή διδασκαλία, εντός και εκτός Ελλάδας και τη συγγραφή βιβλίων στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου, η Φωτεινή Παζαρτζή έχει στο ενεργητικό της σημαντική δραστηριότητα σε σχέση με τον επιστημονικό κλάδο της.

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1999-2007), μέλος (αναπληρωματικό) της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή και τη Διάδοση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για την Ιθαγένεια, μέλος του Δικαστηρίου Συνδιαλλαγής και Διαιτησίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (από το 2013) και πρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου.