Στις κάλπες προσέρχονται οι φοιτητές την Τετάρτη, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις τρίμηνες καταλήψεις του φθινοπώρου και το «μίνι» εξάμηνο που δεν άφησαν περιθώρια για προεκλογικές περιόδους.

Για τις φοιτητικές παρατάξεις που συνδέονται και με αντίστοιχα κόμματα του Κοινοβουλίου οι φοιτητικές εκλογές ενδεχομένως να αποτελέσουν σφυγμομέτρηση των νέων της χώρας πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μεγάλος αντίπαλος των φοιτητικών παρατάξεων θα είναι το ποσοστό της αποχής. Πέρυσι ψήφισαν περίπου 100.000 φοιτητές (το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών), αριθμός που φέτος ενδέχεται να είναι μικρότερος.

Οι φοιτητικές παρατάξεις κατεβαίνουν εφέτος στην πλειονότητά τους με τους ίδιους σχηματισμούς που καταγράφηκαν και πέρυσι, με τη ΔΑΠ (της ΝΔ) χωρίς αλλαγές, την ΠΑΣΠ (του ΠΑΣΟΚ) με μικροδιασπάσεις όπως, για παράδειγμα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις παρατάξεις που καλύπτουν τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να έχουν διασπαστεί σε κάποιες σχολές και να κατεβαίνουν με ψηφοδέλτια που πρόσκεινται στο «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) ακριβώς όπως και πέρυσι. Κανένα ψηφοδέλτιο σχηματισμού της Χρυσής Αυγής δεν υπάρχει στις εφετινές φοιτητικές εκλογές.

Στις περυσινές φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ παρέμεινε η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας όπου ψήφισαν περίπου οι μισοί από τους ενεργούς φοιτητές της χώρας (105.000).

Πτώση υπέστη η ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Ανέβηκαν τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) του ΚΚΕ και των αριστερών κινήσεων στα ανώτατα ιδρύματα (ΕΑΑΚ).