Ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο ΤμήμαΠολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΑντώνης Μακρυδημήτρης, είναι τελικά ο νέος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ.

«Πρόκειται για εξαιρετικό γνώστη της Δημόσιας Διοίκησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου,καθηγητή της Νομικής Σχολήςτου Πανεπιστημίου ΑθηνώνΘόδωροςΦορτσάκης.

Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, από το Εποπτικό Συμβούλιο είχαν εξεταστεί και οι περιπτώσεις δύο δημοσιογράφων, του Ροδόλφου Μορώνη(που έχει διατελέσει στέλεχος και προέδρος της ΕΡΤ)και του Ριχάρδου Σωμερίτη (που υπήρξε διευθυντής ειδήσεων της ΕΤ-1 το 1989).

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ «στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργεί συλλογικά και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο και διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της, μακριά από οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης».

Σημειώνεται εξάλλου, πως «τους τελευταίους επτά μήνες μετά τον ορισμό της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ και υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Προκοπάκη, έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Τα βήματα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο σταθερά και γοργά το ερχόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με μέλη του Συμβουλίου, πάντως, ο κύριος λόγος της απομάκρυνσης Προκοπάκη ήταν «σειρά λειτουργιών εκτός προβλεπόμενων μηχανισμών» και ταυτόχρονα «υπήρχε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου».

«Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό» υποστήριξε από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Γιώργος Προκοπάκης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Ζήτησα από το Εποπτικό Συμβούλιο να μου πουν κάτι συγκεκριμένο και δεν μου είπαν. Δεν μου είπαν ούτε λέξη για τη λειτουργία, αλλά ζητήθηκε η παραίτησή μου για δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου» είπε, κάνοντας λόγο και για «δυνάμεις που δεν θέλουν το κανάλι».

Ανέφερε ακόμη πως δεν υπήρχε κανένα «καπέλωμα» στο Διοικητικό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως οι τεταμένες σχέσεις με την αντιπρόεδρο και σκηνοθέτη Κατερίνα Ευαγγελάκου οφείλονταν σε συγκεκριμένα ζητήματα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «κρατά έναν μήνα τις συμβάσεις των εκπομπών, με αποτέλεσμα να κάνει πρεμιέρα η ΝΕΡΙΤ με ελληνική ταινία, ενώ (σσ οι συμβάσεις) μόλις χθες υπεγράφησαν».

Επιπλέον, ο αποπεμφθείς πρόεδρος Γιώργος Προκοπάκης δήλωσε πως θεωρεί ότι στην απόφαση της απομάκρυνσής του «δεν υπήρχε πολιτική παρέμβαση», ενώ υποστήριξε πως κατά την παράδοση των καθηκόντων του, το πρωί της Τρίτης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αντίκρισε «υποψήφιο σε διευθυντική θέση, που δεν επελέγη με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ».