Το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί και ο μεγαλύτερος σε έκταση –νησιωτικός –δήμος έχει όλα τα θετικά και αρνητικά που δημιουργεί η απόσταση από το κέντρο. Ηλιος, θάλασσα, όμορφες παραλίες, εντυπωσιακά αρχοντικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, ένας τόπος με πλούσια ιστορία, μια σύγχρονη πόλη που συνδυάζει το σήμερα με το χθες. Η Λέσβος καμαρώνει για το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τον μοναδικό γεωλογικό πλούτο του νησιού, το οποίο εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Φέτος η Λέσβος πανηγύρισε και την άνοδο της τοπικής ομάδας της Καλλονής στη Σούπερ Λίγκα ενώ οι εργασίες στο δημοτικό στάδιο βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου από τη νέα σεζόν η ομάδα να μπορεί να αγωνίζεται στο «σπίτι» της.

Πολλά όμως είναι τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες: ανεπαρκείς υποδομές, προβληματικό οδικό δίκτυο, ελλείψεις στην υγεία, ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, τη στήριξη του τουρισμού –ειδικά μετά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τα απέναντι τουρκικά παράλια -, αλλά και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η λειτουργία του κέντρου υποδοχής στη Μόρια έδωσε λύση στο φαινόμενο που παρατηρήθηκε μέχρι πέρυσι, με τους μετανάστες να φιλοξενούνται σε σκηνές στο λιμάνι μπροστά στα μάτια τουριστών που κατέφθαναν με κρουαζιερόπλοια ή από την Τουρκία στο νησί.

Στις καφετέριες κατά μήκος του λιμανιού γίνονται καθημερινά οι σφυγμομετρήσεις στα πολιτικά πηγαδάκια. Στην προκυμαία λειτουργούν και τα εκλογικά γραφεία υποψηφίων, που στήνουν τα στρατηγεία τους στη βιτρίνα της πόλης. Μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο θα έβρισκε κανείς πολλά κλειστά μαγαζιά κατά μήκος της προκυμαίας, όμως τον τελευταίο καιρό δειλά δειλά ανοίγουν ξανά νέες επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν σχέση με το γρήγορο φαγητό, τον καφέ, τα τουριστικά είδη. Σε αυτό βοήθησε και η έκρηξη επισκεπτών από την Τουρκία, γι’ αυτό εξάλλου και πολλές επιγραφές και κατάλογοι είναι γραμμένα και στα τουρκικά. Η προκυμαία της Μυτιλήνης το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης, μετά τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης διοίκησης του λιμενικού ταμείου να επιβάλει στους ιδιοκτήτες των καφετεριών να απελευθερώσουν μέρος των πεζοδρομίων και να απομακρύνουν τις πλαστικές τέντες. Η ανάγκη ενός συνολικού έργου ανάπλασης αυτού του κεντρικού σημείου σε συνεργασία με τους επαγγελματίες έρχεται ξανά στο προσκήνιο, παρότι εδώ και χρόνια έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης.