Εάν ήταν ταξίδι, θα κάλυπτε την απόσταση από τον Πειραιά έως την Κόρινθο. Σε έκταση αντιστοιχεί στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και στους Δήμους Αχαρνών, Αμβρακικού και Παλαμά. Ή, αλλιώς, έχει εκατονταπλάσια έκταση από τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας. Θα εξυπηρετεί το 2% του πληθυσμού της χώρας. Κι όμως δεν είναι κάποιος κεντρικός οδικός άξονας που διατρέχει τη χώρα.

Είναι ο αποχετευτικός αγωγός 82 χιλιομέτρων – το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας – που σε συνδυασμό και με άλλα έργα θα καλύπτει μια έκταση 150.000 στρεμμάτων της Ανατολικής Αττικής και θα δώσει οριστικό τέλος σε 62.000 βόθρους, ανακουφίζοντας παράλληλα περίπου 200.000 κατοίκους της περιοχής.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ. «Η Αττική αποκτάει επιτέλους υποδομές σε πείσμα αυτών που ήθελαν τους κατοίκους της στους βούρκους και τα σκουπίδια» τονίζει ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, επί των ημερών του οποίου κατέστη δυνατόν να προωθηθεί το έργο. Οπως επισημαίνει, αργά αλλά σταθερά η Περιφέρεια προχωράει όλα τα έργα που θα δώσουν λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα το οποίο αποτελούσε πληγή για την Αττική, επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία των κατοίκων, ενώ κοστίζει και ακριβά σε όσους μένουν στις περιοχές αυτές.

Με το έργο, σε πρώτη φάση, θα καταργηθούν 12.000 βόθροι που σήμερα ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και θα ωφεληθούν 30.000 κάτοικοι της περιοχής Κορωπίου. Στη συνέχεια, με την εξέλιξη των εγκαταστάσεων, θα καταργηθούν άλλοι 10.000 βόθροι και θα ωφεληθούν 25.000 κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας.

«Οι βόθροι που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ενώ αποτελούν μια συνεχή οικονομική αιμορραγία για τους κατοίκους της» σχολιάζουν χαρακτηριστικά και στελέχη της Περιφέρειας, επιβεβαιώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Είναι ενδεικτικό πως οικογένειες χρειάζεται να καταβάλλουν από 70 έως ακόμη και 450 ευρώ κάθε μήνα ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας τους και τη χωρητικότητα του βόθρου προκειμένου να τον εκκενώνουν. Λόγω του υψηλού αυτού κόστους είναι, εξάλλου, ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο να επιλέγουν το άδειασμα των βόθρων στον δρόμο ή να τους συνδέουν παρανόμως με τους αγωγούς ομβρίων.

«Η κατάσταση αυτή έχει καταστεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη τα τελευταία δύο χρόνια, όπου λόγω οικονομικής κρίσης συχνότατο φαινόμενο είναι κάτοικοι να εκκενώνουν τους βόθρους τους στους δρόμους» σημειώνει η περιφερειακή Αρχή του Γ. Σγουρού, επισημαίνοντας πως τώρα με το συγκεκριμένο έργο μπαίνει οριστικό τέλος σ’ αυτήν την άθλια και εξαιρετικά επικίνδυνη τριτοκοσμική κατάσταση.

ΕΛΕΓΧΟΙ. Η επικινδυνότητα από τη λειτουργία βόθρων στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και από ελέγχους που έγιναν στα υπόγεια ύδατα. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι βόθροι δεν είναι στεγανοποιημένοι, το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ρύπανση στο υπέδαφος. Δεν είναι τυχαίο πως σε μετρήσεις που έγιναν στο παρελθόν σε 41 σημεία της Ανατολικής Αττικής, στα 30 βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών στο υπέδαφος, στοιχεία που αποδίδονται στη λειτουργία των βόθρων.

Οπως αναφέρεται από την Περιφέρεια, με το συγκεκριμένο έργο του ΚΕΛ επιτυγχάνονται τέσσερις βασικοί στόχοι. Πρώτον, επιλύονται τα προβλήματα εκκένωσης βόθρων με τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά επακόλουθα που επιφέρουν.

ΡΥΠΑΝΣΗ. Δεύτερον, επιλύεται το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα με τις όποιες επιπτώσεις έχει στις καλλιέργειες αλλά και στο γειτονικό θαλάσσιο μέτωπο. Τρίτον, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα δημόσιας υγείας από τις παράνομες συνδέσεις σε δίκτυα ομβρίων και τέλος επιτυγχάνεται, επιτέλους, η προσαρμογή στις ευρωπαϊκές επιταγές με την παράλληλη αξιοποίηση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας.

Παραπέμποντας στους σχετικούς τεχνικούς όρους, από την Περιφέρεια εξηγούν ότι η επεξεργασία των λυμάτων στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας θα γίνεται σε επίπεδο τρίτου βαθμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το τελικό προϊόν μετά την επεξεργασία θα είναι καθαρό νερό κατάλληλο για άρδευση.

ΑΛΛΑ 34 ΕΡΓΑ. Το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας αποτελεί ένα μόνο μέρος του συνολικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το Λεκανοπέδιο. Ηδη είναι σε εξέλιξη 34 έργα που αφορούν την αποχέτευση ακαθάρτων με προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στην περιοχή του Μαρκόπουλου λειτουργεί μια αντίστοιχη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, ενώ έχει αρχίσει η επέκτασή της και προβλέπεται και η σύνδεση με το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας. Από το συγκεκριμένο έργο θα καλυφθεί το 80% των κατοικιών του Μαρκόπουλου και των περιοχών Πόρτο Ράφτη και Καλυβίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ωφεληθούν συνολικά 80.000 κάτοικοι – τους καλοκαιρινούς μάλιστα μήνες ξεπερνούν τους 100.000 – και να κλείσουν περίπου 40.000 βόθροι.

ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ. Ανάλογη μονάδα λειτουργεί στο Θριάσιο, αλλά οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο – μόνο το 20% των κατοικιών έχει συνδεθεί. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου εδώ και καιρό ο κ. Σγουρός έχει καταθέσει πρόταση να συνδράμει η Περιφέρεια με επτά εκατομμύρια ευρώ τους κατοίκους της περιοχής, ποσό που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν 7.000 συνδέσεις κατοικιών σε Ελευσίνα, Μάνδρα και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την εκταμίευση του ποσού που ακόμη δεν έχει προωθηθεί.

Στην εξυπηρέτηση 12.700 κατοίκων στοχεύει και το έργο για τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού στις Σπέτσες, για το οποίο πρόσφατα η Περιφέρεια υπέγραψε τη σχετική σύμβαση και είναι μάλιστα το πρώτο που θα υλοποιηθεί σε νησί της Αττικής. Ενα αντίστοιχο έργο προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων ευρώ προωθείται από την Περιφέρεια και πρόσφατα επικυρώθηκε η χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης για την περιοχή Μαραθώνα και Νέας Μάκρης.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η υλοποίηση ενός αντίστοιχου ΚΕΛ για τους οικισμούς των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου εξαιτίας των διαφωνιών που εκφράζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Προσφάτως, ο κ. Σγουρός κάλεσε για άλλη μία φορά τις Αρχές της περιοχής να προχωρήσουν στην υπογραφή του συμφώνου το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη του έργου. Υπενθύμισε μάλιστα τον κίνδυνο επιβολής ευρωπροστίμων καθώς υπάρχει η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα οποία θα επιβληθούν στους ίδιους τους δήμους – στην πράξη δηλαδή θα πέσουν στις πλάτες των δημοτών.