Ομάδα κρούσης των ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν πριν φτάσουν στα όρια της παραγραφής ή στη λήξη του 18μήνου (σ.σ. ανώτατο όριο προφυλάκισης) ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου προωωθεί τροπολογία με βάση την οποία συγκροτείται Ειδικό Ποινικό Τμήμα στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα αρχίζει να να λειτουργεί με το νέο δικαστικό έτος από τις 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Σε αυτό θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις του Εφετείου. Σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εν λόγω υποθέσεων από δικαστές (προεδρεύοντες και μέλη), οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές.

Ειδικότερα στο Τμήμα αυτό θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών.

Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος.

Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη.

Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές που είχαν οριστεί σ’ αυτό, μπορούν να οριστούν εκ νέου για τη συγκρότηση αυτού, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών.

Mε την ίδια τροπολογία έρχονται αλλαγές με βάση τις οποίες εξισώνονται όσοι έχουν καταδικαστεί για πλημμεληματικές πράξεις σε ποινές φυλάκισης από 3 εώς 5 χρόνια.

Ολοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να εξαγοράζουν τις ποινές τους, ενώ αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, όπως προβλέπει ο νόμος, εναλλακτικά θα μπορούν να προσφέρεουν κοινωνική εργασία.

Με την τροπολογία επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη (από τρία) που είχαν επιβληθεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του μόνου για λόγους ισονομίας. Δηλαδή όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές έως 5 χρόνια στις οποίες είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα πριν από τη δημοσίευση του νόμου θα αποφυλακιστούν άμεσα. Ο αριθμός αυτών των κρατουμένων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρός.

Αλλαγές τέλος έρχονται και στο το τι μέλλει γενέσθαι μέχρις ότου λυθεί η διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων.

Μέχρι τώρα σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση, ο κατηγορούμενος κρατούνταν μεχρι να εκδοθεί το βούλευμα που λύνει τη διαφωνία, πλέον με διάταξη του ανακριτή, διατάσσεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, μέχρι την επίλυση της διαφωνίας από το δικαστικό συμβούλιο.