Εντοπίστηκε ο οδηγός του ταξί που μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη τον 69χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο κοροναϊό MERS και νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο οδηγός του ταξί αναμένεται να οδηγηθεί σε νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί από τον ιό.

Να σημειωθεί ότι σε καραντίνα βρίσκονται η σύζυγος του 69χρονου, η οποία δεν έχει προσβληθεί από τον ιό, καθώς και επιβάτες που κάθονταν σε κοντινές θέσεις με τον 69χρονο κατά τη διάρκεια της πτήσης που τον έφερε στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο 69χρονος ασθενής είχε πυρετό όταν έφτασε από τη Τζέντα στις 17 Απριλίου και οι μοριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι πάσχει από MERS, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Ο ιός, συγγενής του ιού που προκαλεί SARS, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο πνευμονία.

Από τα 243 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί ως σήμερα σε όλο τον κόσμο, τα 93 ήταν θανατηφόρα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το κρούσμα στην Ελλάδα είναι το δέκατο στην Ευρώπη.

Ο κοροναϊός του MERS δεν αποκλείεται να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες, παραμένει όμως άγνωστο αν μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής ή με άλλο τρόπο.

Όπως επισημαίνει πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά τη λήψη μέτρων στα σύνορα.

Οδηγίες για την αναγνώριση των κρουσμάτων MERS έχουν σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.