Στο πασχαλινό μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι «παρά τη φαινομενική τεχνολογική πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών, παρά τις διακηρύξεις περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, το εθνοφυλετικό και θρησκευτικό μίσος διογκώνονται παγκοσμίως, προκαλώντας επικίνδυνες εντάσεις.

» Οι άνθρωποι, ατυχώς, δεν μπορούν να ανεχθούν τη διαφορετικότητα στον συνάνθρωπό τους. Δεν μπορούν να δεχθούν τη διαφορετική φυλετική καταγωγή του ανθρώπου, τις διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις του, πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές» κατέληξε.

Προσκυνητές από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ανάμεσά τους ήταν ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Τσαρλς Χάντερ και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Νικόλαος Ματθιουδάκης.

Γυναικεία χορωδία από την κοινότητα των Ουκρανών της Κωνσταντινούπολης, έψαλε στον Βαρθολομαίο το Χριστός Ανέστη, μετά το πέρας της Ακολουθίας της Αγάπης στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Η κοινότητα των ορθοδόξων Ουκρανών ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συμπαράστασή του, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η χώρα τους.