Στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ξεκίνησε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός. Από νωρίς το πρωί ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς.

Η τελετή ολοκληρώθηκε στις 14:45 όταν ο Πατριάρχης βγήκε με το Άγιο Φως στα 33 κεριά που κρατούσε σε κάθε ένα από τα δύο του χέρια. Ο ναός φωτίστηκε και πάλι και οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα.

Στην Αθήνα έφτασε, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με ειδικά ναυλωμένη πτήση.

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός, το οποίο μετέφερε στη χώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Γεροντόπουλος, έγινε με τιμές αρχηγού κράτους και αμέσως ξεκίνησε η διανομή του σε όλη τη χώρα.

Δύο αεροσκάφη αναχώρησαν προς περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου, μεταφέροντας το Άγιο Φως σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη με προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, κατά προσέγγιση τις 22:30.

Παράλληλα, προκειμένου να γίνει η μεταφορά και σε άλλους προορισμούς- Ηράκλειο, Χίο, Σαντορίνη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη- μετατίθεται αργότερα, κατά μία περίπου ώρα, η αναχώρηση σε προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις.