Ιεράρχη ευθύτητας χαρακτήρισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον μακαριστό μητροπολίτη Θεόκλητο λίγο πριν από την εξόδιο ακολουθία του στα Ιωάννινα, σημειώνοντας ότι ο θάνατός του τον συγκλόνισε.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ο μακαριστός μητροπολίτης ήταν ένας ιεράρχης από τους μεγάλους της Ιεραρχίας μας σε ηλικία και σε σκέψη. Προσωπικά με είχε εντυπωσιάσει η σκέψη του».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 84 ετών έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οπως πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «σε μία εποχή που περισσεύει η υποκρισία, σε μία εποχή που κλονιζόμαστε, αν εκείνοι που μας περιβάλλουν ή συνεργαζόμαστε μας λένε την αλήθεια, αυτός ο χαρακτήρας της ευθύτητας ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα ειλικρινούς συνεργασίας. Οι απόψεις μας άλλοτε συνέπεσαν και άλλοτε ήταν αντίθετες, συνεχίζαμε όμως να εργαζόμαστε για το καλό της Εκκλησίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος, που θα είναι τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Ιωαννίνων, ανέφερε ακόμη ότι «η μητρόπολη θα ήθελε έναν μητροπολίτη αντάξιο αυτών των μεγάλων μητροπολιτών που πέρασαν από αυτόν εδώ τον χώρο». Η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη Θεόκληκτου έγινε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου. Παρόντες ήταν πολλοί μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη παρέστη ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος.