Ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 32 μηνών επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στους δυο κατηγορούμενους για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν Σαχτζάτ Λουκμάν, πριν από έναν χρόνο στα Πετράλωνα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή των Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου για τη δολοφονία του 27χρονου εργάτη υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέως Εδρας, η οποία είχε ζητήσει με την αγόρευση της πριν από λίγες ημέρες την καταδίκη τους.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Δικαστές και ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου απέρριψαν τους ισχυρισμούς των Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, ότι το θύμα τους είχε κλείσει τον δρόμο με το ποδήλατο του ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 οπότε και έπεσε νεκρός ο 27χρονος.

Αντίστοιχα και η εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν ότι όσα ισχυρίζονται οι δύο κατηγορούμενοι – που είναι υπόλογοι και στη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή – περί διαπληκτισμού με το θύμα «δεν αντέχουν στη λογική».

Η Εισαγγελέας με την πρόταση της διαφοροποιήθηκε από το βούλευμα που απέδιδε την ανθρωποκτονία σε «ασήμαντον αφορμή» και υποστήριξε ότι το έγκλημα των δύο κατηγορουμένων «είχε κίνητρο τη διαφορετικότητα».

Κατά την εισαγγελική κρίση: «Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έπληξαν το θύμα με επτά μαχαιριές. Συναποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή ενός αθώου αλλοδαπού άνδρα και δη πακιστανικής καταγωγής. Το ποιό πλήγμα ήταν θανατηφόρο δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι από την αρχή ήταν αποφασισμένοι».

Το δικαστήριο κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δεν αποφάνθηκε αν ενέταξε τη δολοφονία στα «ρατσιστικά εγκλήματα», ωστόσο όπως ανέφερε η πρόεδρος, που ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή σχετικά, η κρίση του δικαστηρίου θα αναδειχθεί από την αιτιολόγηση της απόφασης με τη δημοσίευση του σκεπτικού.

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων ζήτησαν από το δικαστήριο να μην κηρύξει ενόχους τους εντολείς τους όπως εισάγονται οι κατηγορίες, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση και συναυτουργία σε αυτήν, αλλά για θανατηφόρες σωματικές βλάβες.

Τόνισαν δε πως οι δύο νεαροί δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν. Αντίθετα η Πολιτική Αγωγή, που εκπροσωπεί τους γονείς του 27χρονου οι οποίοι κατέθεσαν στο δικαστήριο για τον γιο τους, ζήτησε την καταδίκη των δύο για έγκλημα που διέπραξαν συνειδητά με ρατσιστικό κίνητρο.