Μόλις συνταξιοδοτήθηκε ο παππούς της Παουλίνε Βαϊντσίερλ, που ήταν καθηγητής Ιστορίας, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Η εγγονή του περνούσε τα παιδικά καλοκαίρια της μαζί του και, όπως εκείνος, αγάπησε τη χώρα. Χρόνια αργότερα έμαθε ελληνικά και άρχισε να ονειρεύεται ότι θα ξανάρθει για δουλειά. Και όταν ήρθε η κρίση, η νεαρή Γερμανίδα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο, βρέθηκε στην Αθήνα για να σώσει τη χώρα των ονείρων της. Η Παουλίνε βοηθάει τώρα στην ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους βάζοντας στην άκρη τα συντρίμμια του παλιού συστήματος, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Βεβαίως, η ίδια δεν θα το διατύπωνε τόσο δραματικά: «Είμαστε εδώ για να οργανώσουμε την υποστήριξη», λέει συγκρατημένα.

Η 36χρονη κοινοτική υπάλληλος –μέλος της Task Force –έχει μετατεθεί στην Αθήνα, όπου όμως η δυσπιστία των πολιτών έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη. Οι υπάλληλοί της δεν είναι ευπρόσδεκτοι, ούτε καν εκείνοι –όπως η Βαϊντσίερλ –που έχουν έρθει με τις καλύτερες προθέσεις.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Επειτα από πολλές προσπάθειες, ο Ματίας Κρούπα, δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας, κατάφερε να ακολουθήσει την Παουλίνε Βαϊντσίερλ στην Αθήνα, στο γραφείο του συνεργάτη της Πάνου Ζαφειρόπουλου. Ο 53χρονος μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής είναι συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, υπεύθυνος για την Εθνική Στρατηγική Εμπορίου που διατυπώθηκε σε 44 σελίδες, σε συνεργασία με την Παουλίνε Βαϊντσίερλ. Σκοπός της είναι η διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πράγμα που θα φέρει ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας. Στους στόχους (έως το 2015) περιλαμβάνονται 80.000 νέες θέσεις εργασίας, 10% περισσότερες εξαγωγές και αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,7%.

Βεβαίως, οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη και τα προβλήματα δεκαετιών δεν μπορούν να διαγραφούν με μια μονοκοντυλιά. Ο χρόνος, όμως, λιγοστεύει, η κρίση έχει ήδη διαρκέσει πάρα πολύ. Και ναι μεν –σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Task Force –οι οικονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί, οι μεταρρυθμίσεις, όμως, προχωράνε με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι έλληνες εξαγωγείς, για παράδειγμα, για την εξαγωγή των εμπορευμάτων τους χρειάζονταν έως πρόσφατα κατά μέσο όρο 19 ημέρες, ενώ για την έναρξη μιας επιχείρησης χρειάζεται να περάσεις από 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Και σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο της Παγκόσμιας Τράπεζας με τις φιλικές ως προς την ίδρυση μιας επιχείρησης χώρες, πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην 100ή θέση ανάμεσα στην Υεμένη και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος μέχρις ότου τα τέσσερα υπεύθυνα υπουργεία συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική για το εξαγωγικό εμπόριο και άλλοι τέσσερις μήνες μέχρις ότου όλοι οι υπεύθυνοι υπουργοί συνυπογράψουν τη δημιουργία της γραμματείας που διευθύνει ο Πάνος Ζαφειρόπουλος.

Ο Ζαφειρόπουλος μιλάει σχεδόν καθημερινά με τη Βαϊντσίερλ. Εννοείται ότι η γερμανίδα κοινοτική υπάλληλος μπαινοβγαίνει συνεχώς στα ελληνικά υπουργεία. Είναι παρούσα σε συναντήσεις ομάδων εργασίας, μιλάει στο τηλέφωνο, μεσολαβεί, κανονίζει συναντήσεις, είναι σύνδεσμός με τις Βρυξέλλες. Ομως ακόμη και η ίδια δυσκολεύεται να περιγράψει με ακρίβεια τη δουλειά της. Βοηθάει; Συμβουλεύει; Ελέγχει; Ο ρόλος της Task Force ταλαντεύεται μεταξύ εποπτείας και τεχνικής βοήθειας.

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, η Βαϊντσίερλ και οι συνάδελφοί της έφεραν στην Αθήνα ειδικούς του ΟΗΕ για το εμπόριο, οργάνωσαν ημερίδες, ζήτησαν τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, έστειλαν μια ομάδα ελλήνων τελωνειακών στο Ρότερνταμ για να δουν πώς δουλεύουν οι ολλανδοί συνάδελφοί τους. Διεθνείς όροι, όπως Benchmarking (συγκριτική αξιολόγηση) και Best Practice (βέλτιστες πρακτικές), μπήκαν στο ελληνικό λεξιλόγιο, ενώ ακόμα και η Εθνική Στρατηγική διατυπώθηκε κατ’ αρχάς στα αγγλικά και κατόπιν μεταφράστηκε στα ελληνικά. Το μονοπώλιο των εκτελωνιστών έσπασε, αφού οι αιτήσεις θα μπορούν να συμπληρώνονται και ηλεκτρονικά, ενώ ήδη τα μεγαλύτερα τελωνεία στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στο λιμάνι του Πειραιά –που έως πρόσφατα έκλειναν στις 3 μ.μ. –είναι πλέον συνεχώς ανοικτά. Και έτσι, από την 100ή θέση στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η, ενώ ο χρόνος για τις εξαγωγικές διαδικασίες μειώθηκε από 19 σε 16 ημέρες, πράγμα που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε στο μέλλον να βελτιωθεί.

Η Παουλίνε Βαϊντσίερλ επρόκειτο να μείνει στην Ελλάδα έναν χρόνο. Το έργο της, όμως, δεν ολοκληρώθηκε, θα της χρειαστεί τουλάχιστον άλλος ένας. Τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν έχει δουλειά, τα περνάει δίπλα στη θάλασσα. Και εκεί, μακριά από την Αθήνα, ξαναβρίσκει την Ελλάδα των παιδικών της χρόνων.