Ανεπιφύλακτη ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στο θέμα της δημοσιονομικής της εξυγίανσης, εξέφρασε χθες –για πρώτη φορά, μετά από καιρό –το Eurogroup, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών άναψαν το πράσινο φως για να εκταμιευθούν 8,3 δισ. ευρώ, σε τρεις δόσεις: 6,3 δισ. τον Απρίλιο και από 1 δισ. τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Το επόμενο βήμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές, που θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου με την έκδοση 3ετών ή 5ετών ομολόγων. Στην απόφαση αυτή συναίνεσε και ο επίτροπος Ολι Ρεν δηλώνοντας χθες ότι «κάποια στιγμή στο σχετικά σύντομο μέλλον θα είναι εφικτό για την Ελλάδα να στραφεί στις αγορές».

«Η χώρα υπέφερε, ο πόνος ήταν μεγάλος, αλλά αρχίζουν τώρα να έρχονται τα οφελήματα» ήταν τα λόγια του πρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που συνόψισε έτσι την αναγνώριση των προσπαθειών των ελλήνων πολιτών, αλλά και τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο στην ελληνική οικονομία. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν λίγο ώς πολύ όλοι οι αξιωματούχοι, αλλά και το ίδιο το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup της Αθήνας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε πάντως και δυο επισημάνσεις: να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ. «Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του στις προσπάθειες που έγιναν από τους έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική επίδοση είναι εντός τροχιάς, ώστε να ξεπεράσει τον στόχο του προγράμματος για το 2013 και να τον ικανοποιήσει το 2014… Καλή πρόοδος σημειώθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το ανακοινωθέν.

Περιμένουμε την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, είπε εξάλλου ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος έπειτα από 4 χρόνια απολογήθηκε -μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση –για το «καλό κουράγιο» του 2010, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν και ότι ξέρει πόσο σκληρό ήταν το πρόγραμμα.

Για το αν θα υπάρξει ή όχι νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ το άφησε ανοιχτό. Οπως είπε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της τρόικας –η χώρα δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, μετά την επιστροφή της τρόικας, θα επανεξετασθεί το θέμα.

«Είναι πολύ νωρίς», είπε, να το συζητήσουμε τώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι συμμερίζεται τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να μην υπάρξει νέο δάνειο. Επί του παρόντος, σημείωσε, πρέπει να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του υφιστάμενου προγράμματος. Αργότερα, όταν επιστρέψει η τρόικα και ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας ώς τότε, θα το ξαναδούμε».

Η τρόικα σχεδιάζεται να επιστρέψει το καλοκαίρι για την αξιολόγηση, με βάση την οποία θα εκταμιευθούν τα τελευταία 1,8 δισ. ευρώ του παρόντος προγράμματος. Ο κ. Ρεν μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να τελειώσει αυτή η αξιολόγηση σε τρεις μήνες και να μη «φτάσουμε ώς τα Χριστούγεννα».