Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «θα μείνει στα χαρτιά».

Το ΤΕΕ κάνει λόγο για «νέο ισχυρό χτύπημα στο Ταμείο των μηχανικών, με κατάργηση σημαντικών πόρων του ΤΣΜΕΔΕ» που «ψήφισε νύχτα η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή» και για «πρωτοφανές πελατειακό αλισβερίσι, με πρωταγωνιστές τους Κ. Αρβανιτόπουλο και Απ. Κακλαμάνη».

Το ΤΕΕ καλεί τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τρίτη στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Με ύποπτες, κατά βάση πελατειακού χαρακτήρα μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής, τα συναρμόδια υπουργεία και συνολικά η κυβέρνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως κανένας διάλογος των αρμοδίων υπουργείων με το ΤΕΕ και τους παραγωγικούς φορείς, αιφνιδιάζοντας και παραπλανώντας κόμματα και επιστημονικούς φορείς, επιδόθηκε στην περαιτέρω καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας και των επιστημόνων.

» Πρόκειται για μια αθλιότητα, καθώς νύχτα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μέσω του Πολυνομοσχεδίου – ακόμη και ως τροπολογίες – ρυθμίσεις οι οποίες ισοπεδώνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του παραγωγικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας, εξυπηρετούν εκποιήσεις και οργανωμένα συμφέροντα, ρυθμίσεις τις οποίες κανείς από τους βουλευτές που τις υπερψήφισαν χθες βράδυ, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει το πραγματικό περιεχόμενο τους.

» Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, που δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη δημοσιότητα, προφανέστατα εξυπηρετώντας σκοπιμότητες παραπλάνησης των κομμάτων και των ενδιαφερόμενων φορέων, ήταν διαφορετικό απ’ αυτό που τελικά κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Η παραπλάνηση των κομμάτων συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης εντός Βουλής, καθώς, ενώ από το βήμα δηλωνόταν από υπουργούς, πως καταργούνται «συντεχνιακά κεκτημένα», την ίδια ώρα στους διαδρόμους της Βουλής παιζόταν ένα πρωτοφανές πελατειακό αλισβερίσι, με πρωταγωνιστές τους Κ. Αρβανιτόπουλο και Απ. Κακλαμάνη, οι οποίοι προώθησαν ρυθμίσεις εξυπηρέτησης των ΤΕΙ και Κολεγίων.

» Ταυτόχρονα, ένα πλήθος διατάξεων έμπαιναν και έβγαιναν στο κείμενο του νομοσχεδίου ως την τελευταία στιγμή, από τους αρμόδιους υπουργούς, δήθεν ως «βελτιωτικές» φραστικές τροποποιήσεις, οι περισσότερες δίχως καν να αναγνωστούν, ώστε να λάβουν γνώση οι βουλευτές και να αντιληφθούν τι θα ψήφιζαν.

» Εως ώρας, έχουν εντοπιστεί στο νομοσχέδιο πλήθος διατάξεων που αφορούν φορολογικά, ασφαλιστικά θέματα των μηχανικών και διάλυσης της διοίκησης, οι οποίες πλήττουν τομείς όπως της ενέργειας, της χωροταξίας κ.α.

» Η πλέον υψίστης πολιτικής αθλιότητας πράξη, μεθοδεύθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, σε αγαστή σύμπλευση με τον «πολιτικό παλαιάς κοπής» Απ. Κακλαμάνη, οι οποίοι αγνοώντας επιδεικτικά τις προτάσεις του ΤΕΕ για ενιαία αντιμετώπιση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών, προώθησαν, κατά διεθνές παράδοξο, άλλες αρχές και διαδικασίες για το επάγγελμα των Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων και άλλες – ειδικότητες που υπάγονται δήθεν στο υπουργείο Ανάπτυξης – για τους υπόλοιπους διπλωματούχους μηχανικούς!

» Αποκορύφωμα του τραγέλαφου που προωθήθηκε για ψήφιση είναι να μην προβλέπονται ΠΔ με τα οποία θα ορίζονται οι δραστηριότητες των μηχανικών, αλλά ΠΔ που θα ορίζουν ποια δραστηριότητα δεν θα μπορεί να ασκεί η κάθε ειδικότητα. Κατακρεουργώντας το επιστημονικό και επαγγελματικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών, κατά παρέκκλιση των διεθνών όρων της επιστήμης και του επαγγέλματος, φθάνουν στο σημείο να αναφέρουν τη λέξη «μηχανική» ως ορισμό στο νομοσχέδιο !

» Επί πλέον, στις αποκαλούμενες ως αποκλειστικές δραστηριότητες Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων και Πολιτικών μηχανικών, διαγράφηκε η φράση Πανεπιστημιακής κατεύθυνσης, δίνοντας την ευχέρεια στους συντάκτες των Προεδρικών Διαταγμάτων, να απονείμουν όμοια επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΤΕΙ και Κολεγίων.Στην άθλια αυτή μεθόδευση, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε την τελευταία στιγμή διόρθωση και ανασύνταξη από την πλευρά του υπουργού ΠΕΚΑ, ώστε κατά τη διαδικασία έκδοσης ΠΔ να προβλέπεται, όχι απλή γνώμη αλλά, η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί και στο τελικό κείμενο του νόμου.

» Προς επιβεβαίωση είναι, επίσης, η διάσωση ή όχι του πόρου 2% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ, για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως κανένα έρεισμα κατάργησης, αφού, αποδεδειγμένα, συνιστά εργοδοτική εισφορά υπέρ των αυτοαπασχολούμενων μελετητών και μηχανικών σε τεχνικές εταιρείες.

» Το «φως της ημέρας» αναμένεται να αποκαλύψει όλα τα νέα ισχυρά χτυπήματα που επέφεραν της «νύχτας τα καμώματα» ορισμένων υπουργών, τόσο στο Ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών, όσο και στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού.

» Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της, υπό διευρυμένη σύνθεση, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, αποφάσισε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να γενικευτούν οι αντιδράσεις του ΤΕΕ, των συλλόγων και συλλογικοτήτων των μηχανικών, με στόχο να ακυρωθούν στην πράξη και οριστικά και «να μείνουν στα χαρτιά» οι ρυθμίσεις του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου. Ειδικότερα αποφασίστηκε:

– Σε κοινό μέτωπο με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΦΣ ,ΦΣΑ κ.α.) να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις-αντίδραση στην κλιμακούμενη ένταση των αντικοινωνικών, αντι-εργασιακών και αντι-ασφαλιστικών κυβερνητικών – μνημονιακών πολιτικών.

– Καλεί τους μηχανικούς να πάρουν μαζικά μέρος σε αγωνιστικές – απεργιακές δράσεις και συγκεκριμένα:

1.- Στο Συλλαλητήριο Καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, 1η Απριλίου 2014 και ώρα 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει νέες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

2.- Στη Γενική Απεργία, την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014.

Το ΤΕΕ αποφάσισε, επίσης, να προσφύγει στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα των μηχανικών και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα ελληνικά δικαστήρια, ακολουθώντας συστηματική πορεία δικαστικών και θεσμικών παρεμβάσεων, με σκοπό την ακύρωση εκείνων των ρυθμίσεων, τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, στρεβλώνουν το επάγγελμα του μηχανικού και είναι αντίθετες ακόμη και με πρόσφατες Κοινοτικές Οδηγίες».