Στα βήματα της Νάπολι κινδυνεύει να βρεθεί η Αττική σε περίπτωση που αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια στο Λεκανοπέδιο, όπως συνέστησε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Ρένα Δούρου στην προσπάθειά της να ασκήσει χθες εκ νέου κριτική για το έργο του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) Γιάννη Σγουρού. «Στην επόμενη θητεία, όποιος εκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής –αν αλλάξει τώρα ο σχεδιασμός –δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δει εργοστάσιο σύγχρονης διαχείρισης των σκουπιδιών» υπήρξε το σχόλιο στελεχών που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο και επισήμαναν πως οποιαδήποτε τροποποίηση θα φέρει σοβαρές καθυστερήσεις.

Ακόμη και μία δεκαετία μπορεί να απαιτηθεί προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες αν προωθηθεί νέο περιφερειακό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ενώ ενδεχόμενες αλλαγές θα σημάνουν αυτόματα και απώλεια κοινοτικών πόρων περίπου 200 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την κατασκευή των τριών ολοκληρωμένων μονάδων σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα του ισχύοντος σχεδιασμού.

Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ. Ωρα μηδέν θα σημάνει για τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής σε περίπου δύο χρόνια, με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Πρόκειται σημειωτέον για τον μοναδικό χώρο του Λεκανοπεδίου, ο οποίος δέχεται περίπου 7.000 τόνους σκουπιδιών την ημέρα.

«Κάποτε η Νάπολι μας φαινόταν πολύ μακρινό φαινόμενο» σχολίαζε πρόσφατα ο κ. Σγουρός. «Αν δεν γίνει κάτι και δεν προχωρήσουν τα έργα, η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια» τόνιζε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΔΣΝΑ ένας νέος σχεδιασμός θα απαιτούσε περίπου τέσσερα χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί μόνο η διαδικασία των νέων χωροθετήσεων, δηλαδή από την απόφαση για τα σημεία όπου θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις, μέχρι να τελειώσουν οι απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εκδικαστούν οι όποιες ενστάσεις υποβληθούν.

Στη συνέχεια θα χρειάζονταν περίπου άλλα τουλάχιστον δύο χρόνια για τη διενέργεια της δημοπράτησης των έργων –διεξαγωγή διαγωνισμών, υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενες εταιρείες, εξέταση τυχόν ενστάσεων και σε αυτή τη φάση –ενώ ακόμη δύο χρόνια προβλέπονται για την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι για τις εγκαταστάσεις που προβλέπει ο σημερινός περιφερειακός σχεδιασμός και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια από την ημέρα που ψηφίστηκε, με νομοθετική μάλιστα ρύθμιση, το 2003 καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν είχε καταστεί δυνατό να συμφωνήσουν οι δήμοι στη χωροταξία.

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ. Τώρα η διαδικασία για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκεται στο τελικό στάδιο, έχουν επιλεγεί έξι εταιρείες και στο πλαίσιο ανταγωνιστικού διαλόγου θα προτείνουν τεχνολογία, κόστος και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώστε μετά να αναδειχθεί η συμφερότερη πρόταση και να αρχίσουν τα έργα –κατά σειρά σε Γραμματικό, Φυλή και Κερατέα.

«Εμείς έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό με επιστήμονες και κινήματα πολιτών, επιτροπές κατοίκων και τεχνογνωσία με πολιτική βούληση, χωρίς να προσκυνάμε εργολαβικά και κατασκευαστικά σχέδια, ένα σχέδιο διαχείρισης που αφορά όλους τους δήμους» υπήρξε πάντως η άποψη της κυρίας Δούρου, προκρίνοντας ουσιαστικά να αρχίσει από μηδενική βάση ο σχεδιασμός.

«Μέχρι τότε δεν θα έχουμε τι να κάνουμε τα σκουπίδια» αντέτεινε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες εξελίξεις αν τεθεί θέμα νέων χωροθετήσεων. «Εξάλλου και με τον υφιστάμενο σχεδιασμό δίνεται η δυνατότητα για χρήση όλων των φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων» διευκρινίζει.