Το δεύτερο μέρος μιας πρωτότυπης για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά διαμάχης ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και πολιτικό Θεόδωρο Κατσανέβα και έναν χρήστη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia («Βικιπαίδεια» στα ελληνικά) γράφηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του και μέχρι τότε ισχύει η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε προ ημερών, όταν για πρώτη φορά η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη. Αφορμή αποτέλεσε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Θεόδωρου Κατσανέβα, ο οποίος ζητούσε τη διαγραφή από το περιεχόμενο του βιογραφικού του στη Wikipedia αναφοράς σχετικής με τον χαρακτηρισμό «όνειδος» που του είχε αποδώσει με τη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Ανδρέας Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης η καθεμία από τις αντίδικες πλευρές υπεραμύνθηκε των θέσεών της. Ο μάρτυρας που εξετάστηκε εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατέθεσε ότι η επίκληση της επίμαχης λέξης «όνειδος» έχει προκαλέσει στον ενάγοντα σημαντική βλάβη, καθώς επρόκειτο να πάρει θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα αλλά την έχασε εξαιτίας της αναφοράς στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Από την άλλη πλευρά εξετάστηκε καθηγητής, ο οποίος είναι και ο ίδιος χρήστης της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, επισημαίνοντας ότι η ιστορία ξεκίνησε το έτος 2009 όταν αναρτήθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη αναφορά βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές, από ελληνικές και ξένες εφημερίδες.

Ο ίδιος μάρτυρας, εξηγώντας τις βασικές γραμμές της πολιτικής λειτουργίας της συγκεκριμένης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, συμπλήρωσε ότι για να αλλάξει μία οποιαδήποτε πληροφορία απαιτείται η επίκληση νέας πηγής. Και πρόσθεσε πως για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση ανάμεσα στους χρήστες του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού εργαλείου γνώσης. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων μπορεί ελεύθερα να συμμετέχει όποιος χρήστης θέλει να εκθέσει τα επιχειρήματά του για την αφαίρεση κάποιου λήμματος. Επικαλέστηκε μάλιστα, το γεγονός ότι και για άλλα πρόσωπα, όπως για τον Μπιλ Κλίντον και τον Στρος – Καν, στη συγκεκριμένη εγκυκλοπαίδεια έχουν αναρτηθεί ανάλογες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο εναγόμενος χρήστης, όπως είχε προαναγγείλει η πληρεξούσια δικηγόρος του Χαρά Δαούτη, αν και τήρησε απαρέγκλιτα τους κανόνες που επιβάλλει η πολιτική ορθής χρήσης της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, ως ώφειλε κατέβασε την ανάρτησή του, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση.

Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Θεόδωρος Κατσανέβας στρέφεται κατά του ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση επικαλούμενος σειρά δημοσιευμάτων, όπως απαιτούν οι κανόνες χρήσης της Wikipedia.

Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τον Ιανουάριο του 2016.