Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA) που παρουσιάστηκε προχθές στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει έως τώρα στον κόσμο για το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Συμμετείχαν 42.000 γυναίκες –δηλαδή 1.500 γυναίκες από καθεμία εκ των 28 ευρωπαϊκών χωρών που μετείχαν στην έρευνα. Οι γυναίκες κατέθεσαν τις προσωπικές τους ιστορίες και από τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη είχαν κακοποιηθεί σωματικά έναν χρόνο πριν πραγματοποιηθεί η μελέτη και 3,7 εκατομμύρια είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο ίδιο διάστημα.

Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί βία, όπως ξυλοδαρμός, κάψιμο, βιασμός ή άλλες μορφές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Οι χώρες αυτές έχουν ποσοστά βίας 52%, 47% και 46% αντιστοίχως. Αντίθετα, η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών, περίπου στο 20%.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών είναι κάτω από τον μέσο όρο του 33% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση φθάνει το 25%.

ΤΑΜΠΟΥ. Εντούτοις, οι επιστήμονες του FRA σημειώνουν ότι παρά τις διαφοροποιήσεις των χωρών στα ποσοστά βίας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνδρες είναι πιο βίαιοι στον Βορρά ή ότι η κατάσταση είναι καλύτερη στον Νότο. Οι γυναίκες στις σκανδιναβικές χώρες, όπως επισημαίνουν, μιλούν ευκολότερα για τέτοια περιστατικά, τα οποία μπορεί να θεωρούνται ταμπού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα κακοποίησης ή παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο.

Αναφερόμενη στα ανησυχητικά συμπεράσματα της μελέτης, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια –που έδωσε το «παρών» κατά την παρουσίασή της στις Βρυξέλλες –τόνισε πως πρέπει να έχουμε το σθένος «να αναγνωρίσουμε τα οδυνηρά συμπεράσματα της έρευνας και να αναλάβουμε δράσεις τολμώντας να αλλάξουμε κατεστημένες πολιτικές».

Η κ. Κόλλια εισηγήθηκε την ανάγκη «επανεξέτασης της επάρκειας των σημερινών πολιτικών» στηλιτεύοντας ταυτοχρόνως την ελλιπή ανάδειξη του φαινομένου . Η άσκηση βίας κατά των γυναικών, όπως είπε, «δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς ή άλλους περιορισμούς, αλλά βρίσκει τα θύματά της μπροστά σε εκατομμύρια μάτια στον πραγματικό ή και στον ψηφιακό χώρο».

Ενα από τα στοιχεία της έρευνας που προκαλούν σοκ είναι ότι η βία κατά των γυναικών ξεκινάει από τη νεαρή τους ηλικία. Περισσότερες από το ένα τέταρτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση πριν από την ηλικία των 15 ετών, με θύτες κυρίως τους ίδιους τους γονείς τους.

ΣΤΗΡΙΞΗ. Εκκληση στις αστυνομικές Αρχές και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ασχοληθούν με μεγαλύτερη προσοχή με το θέμα των κακοποιημένων γυναικών απευθύνει η διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ, http: //www.kesoiaa.gr) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μαίρη Πίνη. Το Κέντρο προσφέρει νομική και ψυχολογική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Οπως λέει η κ. Πίνη, «προσφάτως μια γυναίκα με τέσσερα παιδιά ήρθε σ’ εμάς για βοήθεια. Αρχικά είχε πάει στην Αστυνομία διότι ο σύζυγός της την έδιωξε από το σπίτι. Από την Αστυνομία όμως της είπαν ότι για να κινηθούν εναντίον του θα πρέπει να υποβάλει μήνυση. Ετσι στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Κέντρο μας και της προσφέρουμε νομική και ψυχολογική στήριξη».