Επέκταση της Προσχολικής Εκπαίδευσης και στα προνήπια και επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων σε περισσότερα έτη προαναγγέλλει το υπουργείο Παιδείας.

Στον καθορισμό στρατηγικών στόχων του υπουργείου για το 2014 που δημοσιοποιήθηκε χθες, μεταξύ άλλων, καταγράφεται η πρόθεση του Κων. Αρβανιτόπουλου να επεκτείνει την Προσχολική Εκπαίδευση για το σύνολο των παιδιών άνω των τριών ετών με είκοσι δράσεις, ανάμεσα στις οποίες οι εξής:

n Καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος Σπουδών σε όλα τα Ολοήμερα Σχολεία.

n Καθολική εφαρμογή του Νέου Σχολείου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Ψηφιακό Σχολείο, με την ενίσχυση της μάθησης των ξένων γλωσσών και των νέων τεχνολογιών.

n Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχολικών εγχειριδίων και της διδακτέας ύλης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

n Εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από την αύξηση του χρόνου ζωής των σχολικών εγχειριδίων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η επαναδιάθεσή τους και την επόμενη σχολική χρονιά, μέσω της αλλαγής της τεχνικής εκτύπωσής τους, θα επιφέρει οικονομικό όφελος στον κρατικό προϋπολογισμό.

n Ενίσχυση του θεσμού της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις για τα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως η εφαρμογή του θεσμού της Μαθητείας, και για τα πανεπιστήμια, όπως η σύνδεσή τους με ερευνητικά ινστιτούτα, με στόχο ανάπτυξη συνεργασιών για αποτελεσματικότερη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.