Οι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), εκτός από τις εξετάσεις στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπόκεινται σε υγειονομικές εξετάσεις και σε πρακτικές δοκιμασίες, σε 3 από 4 προσφερόμενα αγωνίσματα.

Οι εξετάσεις είναι παθολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές. Ο χρόνος και ο τόπος υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας ανακοινώνονται πριν από τη λήξη των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ’ Λυκείου.

Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στην επιτροπή που θα τους εξετάσει πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητας που τους έχει χορηγηθεί από το λύκειο για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της τελευταίας τάξης, δύο μικρές φωτογραφίες, ακτινογραφία θώρακα, βεβαίωση οπτικής οξύτητας και καρδιογράφημα από νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή ιατρό του Δημοσίου. Οι ιατρικές εξετάσεις μπορεί να έχουν διενεργηθεί και από ιδιώτη ιατρό

Κατά τις πρακτικές δοκιμασίες στα αθλήματα, ανάλογα με τις επιδόσεις κερδίζονται επιπλέον μόρια, τα οποία προστίθενται στα συνολικά μόρια εισαγωγής των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που αριστεύει στα αθλήματα, είναι δυνατό να αυξήσει τη βαθμολογία του έως και 4.000 μόρια –τα οποία προφανώς προσμετρώνται αποκλειστικά για τις σχολές των ΤΕΦΑΑ.

Οι δοκιμασίες. Στον δρόμο 400 μ. και στην κολύμβηση υπάρχει δικαίωμα για μία μόνο προσπάθεια.

Στο άλμα σε μήκος αλλά και στη σφαιροβολία προσφέρεται η δυνατότητα για τρεις συνολικά προσπάθειες. Από τις τρεις προσπάθειες λαμβάνεται υπόψη μόνο η καλύτερη, από την οποία προσδιορίζεται και η τελική βαθμολογία στο αγώνισμα.

Ο τελικός βαθμός των πρακτικών δοκιμασιών προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών που συγκεντρώνονται στα τρία από τα τέσσερα αγωνίσματα που έχουν επιλεγεί για εξέταση.

Τα επιπλέον μόρια που συγκεντρώνονται και προστίθενται στα μόρια των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, προκύπτουν από το γινόμενο του τελικού βαθμού επί το 200.