Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Για τις δεύτερες, πρέπει να ξέρουν ότι παρά την αρχική απόφαση, τελικά θα συμπεριληφθούν στο φετινό Μηχανογραφικό Δελτίο (ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί εν καιρώ), όσοι όμως επιτύχουν δεν θα εισαχθούν φέτος αλλά το ερχόμενο έτος, μαζί με όσους πέτυχαν πέρυσι και επίσης αναμένουν την εισαγωγή. Οσοι πάντως εισαχθούν, μετά την αναβάθμιση των σχολών αυτών, θα μπορούν στο εξής να παρακολουθούν και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μετά την αποφοίτησή τους.

Προκειμένου να δηλωθούν οι Αστυνομικές Σχολές στη φετινή Αίτηση – Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις, διευκρινίζονται τα εξής:

Δεν θα αποσταλούν καινούργια υποδείγματα της Αίτησης – Δήλωσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξακολουθούν να υποβάλουν τα υπάρχοντα υποδείγματα, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου και διατίθενται και στα λύκεια. Σε αυτά τα υποδείγματα δεν υπάρχει η επιλογή «Αστυνομικές Σχολές» για πολίτες, ωστόσο οι διευθυντές των λυκείων πρέπει να ενημερώσουν εκ νέου τους υποψηφίους ότι τελικά οι Αστυνομικές Σχολές για πολίτες θα υπάρχουν στα Μηχανογραφικά Δελτία ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2014.

Για την πλήρη ενημέρωση τους οι υποψήφιοι θα καλούνται να υπογράψουν στη συνημμένη Συγκεντρωτική Κατάσταση Αίτησης – Δήλωσης ότι έλαβαν γνώση της νέας ρύθμισης. Η εν λόγω συγκεντρωτική κατάσταση θα παραμείνει στο λύκειο μαζί με τα αντίγραφα των Αιτήσεων – Δηλώσεων μέχρι το τέλος των εξετάσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Οσοι υποψήφιοι ήδη υπέβαλαν Αίτηση – Δήλωση θα πρέπει να ενημερωθούν (τηλεφωνικά, αν πρόκειται για αποφοίτους) από τους διευθυντές των Λυκείων για τη νέα ρύθμιση, ώστε να προσέλθουν στο λύκειο, να υπογράψουν και αυτοί στη συνημμένη Συγκεντρωτική Κατάσταση Αίτησης – Δήλωσης και αν επιθυμούν να προβούν σε τυχόν διόρθωση της αρχικής τους Αίτησης – Δήλωσης.

Σε όλους τους υποψηφίους πρέπει να επισημαίνεται ότι όσοι πολίτες τελικά επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Αστυνομικές Σχολές, παρότι δεν θα το δηλώσουν τώρα στην Αίτηση-Δήλωση, θα πρέπει παρακολουθώντας την ανάλογη προκήρυξη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να υποβάλουν σχετική αίτηση ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών. Αυτή η διαδικασία ισχύει ανέκαθεν για όλες τις Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ανεξαρτήτως αν οι υποψήφιοι τις είχαν συμπεριλάβει στην Αίτηση – Δήλωση.

Τέλος, οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) δεν θα υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση. Εννοείται ότι και αυτοί συμπεριλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση.

Στις στρατιωτικές σχολές. Η εισαγωγή κάποιου υποψηφίου στις στρατιωτικές σχολές εξαρτάται από μία κύρια βασική διάκριση. Υπάρχουν σχολές όπου την εισαγωγή μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι υποψήφιοι και σχολές στις οποίες τη διεκδικούν μόνο όσοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.

Στο Μηχανογραφικό Δελτίο οι πρώτες διακρίνονται με την υπόδειξη «Γενική Σειρά» ενώ οι υπόλοιπες με τη διάκριση «Ειδική Κατηγορία» (π.χ. πολύτεκνοι, αναπηρίες κ.λπ). Το ποσοστό που δίνεται σε υποψηφίους που ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία ανέρχεται το πολύ στο 35% των θέσεων που ανακοινώνουν οι σχολές για τον συνολικό αριθμό εισαγωγής υποψηφίων.

Απαιτείται επίσης σωματομετρική ανάλυση. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,60 και οι άνδρες 1,70, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος για τους άνδρες πρέπει να βρίσκεται από 19 έως 27 και για τις γυναίκες από 18 έως 25.