Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης όσων από τους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν μονιμοποιηθεί παράνομα με μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Παρασκευή στο ΣΚΑΙ.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των υπαλλήλων που νομιμοποιήθηκαν παράνομα και πρόσθεσε πως «από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους έχουμε μια υποψία ότι υπάρχουν παρατυπίες και πρέπει να το ελέγξουμε» εξήγησε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον απολύσεις εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων ύστερα από συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

«Να ξεφύγουμε από τη λογική των χρισμάτων και της στήριξης στις δημοτικές εκλογές»

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δήλωσε ότι πρέπει «να ξεφύγουμε από τη λογική των χρισμάτων» αλλά ζήτησε την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα όσων θέτουν υποψηφιότητα για αυτοδιοικητικές θέσεις.

Όσον αφορά ειδικότερα την υποψηφιότητα Κακλαμάνη στον δήμο Αθηναίων, τόνισε πως «ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης γνωρίζει ότι δύο υποψηφιότητες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν πρόβλημα για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών».

Ερωτηθείς ποιον από τους δύο υποψήφιους δημάρχους θα επιλέξει, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Νομίζω ότι πρέπει να ξεφύγουμε τελείως από τη λογική των χρισμάτων και της στήριξης».

«Και όταν δίνεται», πρόσθεσε, «(η στήριξη) δεν νομίζω ότι επηρεάζει και πολύ τις επιλογές των πολιτών. Σε μία εποχή όπου τα κόμματα έχουν σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών η στήριξη έχει πολύ μικρότερη σημασία».

Όπως είπε, δεν μπορεί να πει «στον κ. Κακλαμάνη ή σε οποιονδήποτε “μην κατέβεις” αν θέλει να κατέβει».

Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι δεν θα ζητούσε από τον κ. Κακλαμάνη να αποσυρθεί, εξηγώντας ότι μία τέτοια παρότρυνση «δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Τέλος, τάχθηκε κατά των διαγραφών «ανταρτών» που επιλέγουν να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να απολαμβάνουν την στήριξη της ηγεσίας της Ν.Δ..