Κάποτε οι άνθρωποι περίμεναν τη… θεία από το Σικάγο για να βρουν ταίρι. Αργότερα τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα: αρκούσε μια σαββατιάτικη επίσκεψη στην ντισκοτέκ της γειτονιάς και όλα –συνήθως –κανονίζονταν.

Σήμερα, που η κρίση θερίζει και τα ποτά στα κλαμπ είναι ακριβά, το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση στο Ιντερνετ –το εργαλείο που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να βρουν το ταίρι τους. Ερως ανίκατε… ADSL, όπως ενδεχομένως θα έγραφε ο Σοφοκλής αν η Αντιγόνη του ζούσε στην εποχή της ευρυζωνικότητας.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ. Και στο Ιντερνετ, βέβαια, τα πράγματα εξελίσσονται: στην αρχή οι επίδοξοι εραστές έβγαιναν τσάρκα στα chatrooms και μιλούσαν με αγνώστους με την ελπίδα ότι κάποιος θα τσιμπήσει. Το μοναδικό κριτήριο επιλογής ήταν το ψευδώνυμο του χρήστη, με αποτέλεσμα οι δυσάρεστες εκπλήξεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη (πολλές φορές η Katerina24 προέκυπτε… Mitsos32).

Αργότερα ήρθε το facebook και όποιος δεν ήθελε γουρούνι στο σακί έπαιρνε σβάρνα τα προφίλ των χρηστών και έστελνε πριβέ μήνυμα σε όποιον φαινόταν ελκυστικός. Ομως και αυτή η διαδικασία ήταν προβληματική: οι περισσότεροι δεν ανταποκρίνονταν, ενώ υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο ο χρήστης να έχει αναρτήσει ψεύτικη φωτογραφία (τύπου «Νατάσα λαστ γίαρ», κατά την παλιά διαφήμιση).

Κι ύστερα ήρθαν οι αλγόριθμοι: στις ημέρες μας χιλιάδες online dating sites (ελληνιστί ιστότοποι διαδικτυακών γνωριμιών) υπόσχονται να σας βρουν τον τέλειο σύντροφο με ελάχιστα κλικ. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καταχωρίσετε τα στοιχεία σας σε μια βάση δεδομένων, να περιγράψετε τι ακριβώς ψάχνετε και να αφήσετε το λογισμικό να σας υποδείξει το έτερόν σας ήμισυ.

Σας φαίνεται γελοίο; Κι όμως. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν δημιουργήσει προφίλ στους ιστότοπους που λειτουργούν ως… χάι-τεκ προξενήτρες.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος να βγεις πετυχημένα ραντεβού χωρίς χαμένο χρόνο και με αποτελέσματα» διαβάζουμε σε ένα από αυτά τα σάιτ, τα οποία αυτοδιαφημίζονται με τέτοια αυτοπεποίθηση («θα σας βρούμε το τέλειο ταίρι», «υπερέχουμε των άλλων» κ.ά.), ώστε σίγουρα θα έκαναν τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ιδιοκτήτη γραφείου συνοικεσίων στην ταινία «Ησαΐα μη χορεύεις», να σκάσει από τη ζήλεια του!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, περισσότεροι από έξι στους δέκα Ελληνες χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για να κάνουν ερωτικές γνωριμίες. Μάλιστα, 43% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η προσπάθειά τους απέφερε καρπούς, καθώς η ηλεκτρονική γνωριμία τους κατέληξε σε σχέση.

Πώς όμως οι Ελληνες, οι οποίοι υποτίθεται ότι φημίζονται για τον ερωτισμό τους (ο μύθος του «γκρικ καμάκι» μας στοιχειώνει ακόμη), κατέληξαν να εξαρτώνται από το Ιντερνετ για να βρουν ερωτικό σύντροφο;

Η ΕΞΗΓΗΣΗ. «Τα συγκεκριμένα σάιτ βασίζονται στην παροχή προσδοκιών. Δεν παρέχουν μόνο την προσδοκία του σεξ αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό και πολύ πιο δύσκολο: την προσδοκία της σχέσης. Και μάλιστα στην πραγματική ζωή, σε ένα επίπεδο βιωμένο ως φυσική εμπειρία και όχι απλά ως επικοινωνία στο Διαδίκτυο» λέει στα «ΝΕΑ» ο Διονύσης Πάνος, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Οι ιστότοποι γνωριμιών υπόσχονται στους επισκέπτες τους ότι θα τους χαρίσουν την ερωτική ευτυχία και τη συντροφικότητα που δεν μπορούν να βρουν μόνοι τους στη ζωή. Αλήθεια ή παραμύθια;
Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από σχόλια και κριτικές χρηστών οι οποίοι θάβουν τα διαδικτυακά «γραφεία συνοικεσίων», καταγγέλλοντας περιπτώσεις ανθρώπων που δημιουργούν ψεύτικα προφίλ ή ακόμη και απατεώνων που αναζητούν θύματα για να τους αρπάξουν χρήματα.
Υπάρχουν όμως αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν βρει το ταίρι τους μέσα από αυτά τα σάιτ.

Μαρτυρίες

Μαρίνα Γ., 35 ετών, Αθήνα

«Δοκίμασα μερικές φορές να βρω σύντροφο στο Ιντερνετ αλλά απογοητεύτηκα» λέει στα «ΝΕΑ» η 35χρονη Μαρίνα Γ. από την Αθήνα, η οποία στο παρελθόν είχε δημιουργήσει λογαριασμό σε σάιτ γνωριμιών. «Μου έγραφαν κάτι παράξενοι τύποι που ζητούσαν επίμονα να βρεθούμε από κοντά. Δεν μου άρεσαν ούτε στις φωτογραφίες, ούτε στις συζητήσεις τους. Φοβήθηκα και δεν συνάντησα κανέναν». Τονίζοντας με νόημα ότι «πρέπει να πληρώσεις για να μπορέσεις να στείλεις μηνύματα σε άλλα μέλη», η Μαρίνα προειδοποιεί ότι οι χρήστες «πρέπει να περάσουν πολύ χρόνο στα σάιτ για να μάθουν να ξεχωρίζουν τι είναι ο καθένας. Πολλοί γράφουν ψέματα για να βρουν γκόμενα. Ωστόσο, ξέρω ορισμένους που γνωρίστηκαν από dating site και τώρα είναι μαζί. Μια κοπέλα μάλιστα παντρεύτηκε έναν που γνώρισε εκεί».

Κώστας Α., 33 ετών, Θεσσαλονίκη

«Παλιότερα είχα γραφτεί σε μια τέτοια πλατφόρμα. Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι είναι ψιλοαπάτη και την παράτησα. Σε γλυκαίνουν στην αρχή και μετά σε βάζουν να πληρώσεις, άσε που οι νορμάλ εκεί μέσα είναι λίγοι» λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Α., 33 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Συνοικέσια με αλγόριθμους και οικονομικές παγίδες

Οι ιστότοποι γνωριμιών δίνουν τη δυνατότητα σε άγνωστους μεταξύ τους χρήστες να επικοινωνήσουν μέσω του Διαδικτύου με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη μιας προσωπικής – φιλικής ή σεξουαλικής – σχέσης.

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιδίδονται στο σπορ: πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ComScore κατέδειξε ότι κάθε μήνα 49 εκατ. Ευρωπαίοι επισκέπτονται σάιτ γνωριμιών (12% του συνολικού πληθυσμού).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, πάνω από το ένα τρίτο των ζευγαριών που παντρεύτηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ του 2005 και του 2012 γνωρίστηκε στο Διαδίκτυο.

Οι αλγόριθμοι του online dating ταξινομούν τα στοιχεία που καταχωρίζουν οι χρήστες, τα συγκρίνουν με τις πληροφορίες άλλων μελών και αποφαίνονται ποιος ταιριάζει με ποιον. Ωστόσο, είναι τόσο έγκυροι όσο και τα δεδομένα που επεξεργάζονται. Πολλοί χρήστες γράφουν υπερβολές ή ανακρίβειες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη, εντελώς στρεβλή εικόνα του εαυτού τους.

Οι κομπίνες. Πολλοί ιστότοποι online dating παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες τους δωρεάν. Ωστόσο, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επικοινωνία με άλλους χρήστες αν δεν έχει προηγηθεί αγορά συνδρομής ή credits (μονάδων):

«Με το που θα μπεις για πρώτη φορά, θα σου στείλει μήνυμα το top model της γειτονιάς, αλλά δεν μπορείς να το διαβάσεις γιατί δεν έχεις credits. Για να αποκτήσεις credits θα πρέπει να πληρώσεις. Ενα μέσο ποσό εκκίνησης είναι τα 15 ευρώ. Αλλά με αυτά έχεις στη διάθεση σου μερικά μόνο μηνύματα. Δεν σου φτάνουν ούτε για… τσίχλες. Υπάρχουν άτομα που έδιναν 40 ευρώ ανά εβδομάδα ή και ανά ημέρα» γράφει ο διαχειριστής του ιστολογίου thplayerblog.com, το οποίο «ειδικεύεται» στο φλερτ και τις σχέσεις. «Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι πολλά προφίλ είναι fake και τα δουλεύουν άτομα που έχουν σχέση με τα σάιτ αυτά».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σε ορισμένους ιστότοπους έχουν εντοπιστεί ψεύτικοι λογαριασμοί που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την προσέλκυση πελατών. Οι χρήστες αγοράζουν credits για να μπορέσουν να συνομιλήσουν με τη… θεά της φωτογραφίας που αντικρίζουν, η οποία όμως είναι στην πραγματικότητα «μαϊμού»!

Οι ηλεκτρονικές απάτες είναι συχνό φαινόμενο στα dating sites. Το φαινόμενο έχει λάβει τόσο μεγάλη έκταση, ώστε το 2012 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ το ονόμασε romance scams (κάτι σαν «απάτες των ειδυλλίων»). Το 2013 οι αμερικανικές Αρχές δέχθηκαν καταγγελίες για τέτοιες απάτες που προκάλεσαν ζημιές ύψους 105 εκατ. δολαρίων.

Ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου (όπου οι επίδοξοι ηλεκτρονικοί εραστές… ξεσαλώνουν), η εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Western Union προειδοποίησε τους καταναλωτές να μη στέλνουν χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο. Η εταιρεία κατατάσσει τις «απάτες των ειδυλλίων» στις πιο διαδεδομένες μορφές εξαπάτησης.

Ιστοσελίδες για φλερτ στα ελληνικά

Στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες σάιτ γνωριμιών τα οποία είτε αποτελούν ελληνικές… πατέντες είτε ανήκουν σε διεθνείς εταιρείες.

AgapaMe.com

«Είστε μόνο ένα κλικ μακριά από το να γνωρίσετε έλληνες singles» διαβάζουμε στην αρχική σελίδα, στην οποία διευκρινίζεται ότι το σάιτ «ανήκει σε Ελληνες». Ο ιστότοπος διαφημίζει την εμπειρία του «στο να ταιριάζουμε ζευγάρια τα οποία καταλήγουν σε επιτυχημένες και ευτυχισμένες σχέσεις».

Badoo.com

«Με περισσότερους από 201 εκατ. χρήστες, το Badoo είναι το ιδανικό μέρος για να κάνεις chat, dating, καινούργιους φίλους και να μοιραστείς ενδιαφέροντα» υποστηρίζει το σάιτ, δίνοντας στους χρήστες κατευθυντήριες γραμμές για να βρουν το ταίρι τους: «Παίξε το δημοφιλές παιχνίδι «Συναντήσεις» για να βρεις με ποιους χρήστες ταιριάζεις».

DatePlanet.gr

Αυτοδιαφημίζεται ως «το πιο δημοφιλές σάιτ γνωριμιών στην Ελλάδα» και παρέχει συμβουλές για το πώς θα προσεγγίσετε το υποψήφιο ταίρι σας: «Πείτε της/του από νωρίς τι είναι αυτό που ψάχνετε σε έναν σύντροφο τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση όσο και συναισθηματικά αλλά και πνευματικά».

Goomena.com

Απευθυνόμενο στις γυναίκες που είναι «νέες, όμορφες, ερωτικές και ξέρουν να περνούν καλά», το σάιτ υποστηρίζει ότι είναι «ο χώρος όπου θα συναντήσεις επιτυχημένους άνδρες που θα σε κάνουν να νιώσεις… θεά». Και «αν είσαι άνδρας έξυπνος και πετυχημένος, μπορείς να γνωρίσεις σέξι γυναίκες εύκολα και γρήγορα».

Parea.gr

Απευθυνόμενος προς τους επισκέπτες του, ο ιστότοπος αναφέρει ότι «ψάχνει συνεχώς καινοτόμους τρόπους να σε διευκολύνει να βρεις το απόλυτο ταίρι σου ανάμεσα στους χιλιάδες συνδρομητές που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας».

PerfectDate.gr

Το σάιτ υποστηρίζει ότι αριθμεί πάνω από 570.000 μέλη. «Δεσμευόμαστε να παρέχουμε ασφαλές και φιλικό περιβάλλον όπου θα μπορείτε άνετα να κάνετε μια γνωριμία» αναφέρει και προσθέτει: «Υπερέχουμε καθώς σας βοηθούμε να βρείτε το ταίρι σας με ασφάλεια και ταχύτητα».

Τα πιο δημοφιλή διεθνή σάιτ

Match.com

Ιδρύθηκε το 1993 και ήταν ο πρώτος μεγάλος παίκτης του online dating. Παραμένει το μεγαλύτερο σάιτ του είδους.

eHarmony.com

Δημιουργήθηκε το 2000 και τάζει στους χρήστες μακροχρόνιες σχέσεις: όχι μόνο ραντεβουδάκια, αλλά μέχρι και γάμο.

OkCupid.com

Υπόσχεται στους επισκέπτες να βρει το ταίρι τους συγκρίνοντας τις απαντήσεις που δίνουν σε χιλιάδες ερωτήματα.

Tinder

Ιδρύθηκε το 2012 και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή dating για κινητά τηλέφωνα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις e-γνωριμίες

1. Τι είναι τα σάιτ διαδικτυακών γνωριμιών;

Πρόκειται για ιστότοπους που υπόσχονται στους επισκέπτες τους ότι θα τους βρουν το ταίρι τους.

Οι χρήστες δημιουργούν προφίλ με τη φωτογραφία και τα στοιχεία τους και ψάχνουν για άλλους χρήστες (ή άλλοι βρίσκουν εκείνους). Σε κάποια από αυτά απαιτείται συνδρομή ή αγορά credits για αποστολή μηνυμάτων.

2. Τι πρέπει να γράψω στο προφίλ μου;

Στοιχεία που είναι ικανά να εξάψουν την περιέργεια των χρηστών και να τους κάνουν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Πρέπει, όμως, να είστε ειλικρινείς.

3. Θα διαβάσει κανείς αυτά που γράφω ή απλώς θα κοιτάξει τις φωτογραφίες μου;

Λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί τα dating sites, οι περισσότεροι κοιτάζουν πρώτα τις φωτογραφίες. Κατόπιν αποφασίζουν αν θα διαβάσουν ή όχι το υπόλοιπο προφίλ.

4. Τι θα συμβεί αν δεν ανεβάσω φωτογραφία στο προφίλ μου;

Το πιθανότερο είναι ότι ελάχιστοι χρήστες θα κάνουν κλικ στο προφίλ σας. Αν κάποιοι στείλουν τελικά μήνυμα, η φωτογραφία σας θα είναι το πρώτο που θα σας ζητήσουν.

5. Τα σάιτ βρίσκουν πραγματικά κάποιον ειδικά για μένα ή όλα γίνονται τυχαία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις

η τύχη παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πώς τα dating sites αναλύουν τα δεδομένα μας. Μερικές ταυτόσημες απαντήσεις (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι ειλικρινείς) σημαίνουν ότι βρήκατε το έτερόν σας ήμισυ;

6. Πρέπει να αγοράσω συνδρομή;

Αν ψάχνετε για μακροπρόθεσμη σχέση, τότε μάλλον θα πρέπει να το σκεφτείτε. Σε κάθε περίπτωση πάντως εξαντλήστε πρώτα τις δωρεάν δυνατότητες των σάιτ.

Συμβουλές προστασίας

– Μην στείλετε ποτέ χρήματα που σας ζητούν τα άτομα με τα οποία συνομιλείτε, λέγοντάς σας ότι «αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες». Πολλοί την έχουν πατήσει από απατεώνες που ένιωθαν ότι εμπιστεύονται.

– Ελέγξτε τον ιστότοπο. Εχει πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων σας; Μεταβιβάζει το email σας σε άλλες εταιρείες; Διαθέτει λειτουργία αναφοράς και αποκλεισμού χρηστών που σας παρενοχλούν;

– Αν έχετε αγοράσει συνδρομή, θυμηθείτε πότε λήγει και δώστε προσοχή στη μέθοδο ακύρωσης. Πολλά σάιτ προχωρούν σε αυτόματη ανανέωση αν δεν έχετε κάνει ακύρωση της συνδρομής όπως περιγράφεται στους όρους χρήσης.

– Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό email μόνο για τα σάιτ online dating. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία της ταυτότητάς σας. Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού σας.

Το online dating σε αριθμούς

– 6 στους 10 Ελληνες χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για να κάνουν ερωτικές γνωριμίες

– 43% των Ελλήνων έκαναν σχέση μέσα από το Ιντερνετ

– 54% των Ελλήνων θεωρούν ευκολότερο το φλερτ μέσω Διαδικτύου παρά κατά πρόσωπο

– 8% των σχέσεων μέσω Ιντερνετ στην Ελλάδα κατέληξε σε γάμο και 25% σε μακροχρόνιο δεσμό

– 11% των χρηστών του Διαδικτύου έχουν χρησιμοποιήσει σάιτ γνωριμιών

– 1.249.000.000 δολάρια είναι ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας του online dating

– 239 δολάρια τον χρόνο ξοδεύει ο μέσος χρήστης στα σάιτ γνωριμιών

– 59% των χρηστών του Διαδικτύου συμφωνούν ότι το online dating είναι ένας καλός τρόπος γνωριμιών

– 17% των γάμων που τελέστηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ ήταν μεταξύ ζευγαριών που γνωρίστηκαν σε σάιτ γνωριμιών

– 10% των ανθρώπων που διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα χρησιμοποιούν σάιτ γνωριμιών

ΠΗΓΕΣ: Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, Microsoft, Statisticbrain.com