Δέκα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Κεφαλονιά, ενώ έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα.

Κλιμάκιο υπουργών μεταβαίνει, ήδη, στο νησί, ενώ με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου ενεργοποιείται το σχέδιο «Δευκαλίων» που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στο μεταξύ, σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν γίνει αναφορές για τραυματισμούς ατόμων στην Κεφαλονιά από πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, ζημιές σε τοίχους σπιτιών, ρωγμές σε δρόμους και κατάρρευση μιας μάντρας στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη. Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στο λιμάνι του Ληξουρίου.

Ο σεισμός ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε στις 05.08 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου, στις δυτικές ακτές του νησιού.

Τη δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής αρκετοί σεισμοί μικρότερου μεγέθους με μόνο έναν από αυτούς να μετριέται πάνω από 4 Ρίχτερ.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και καθηγητής γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ισχυρότατη τη νέα σεισμική δόνηση.

Ο πύραρχος Κεφαλονιάς κ. Μιλτιάδης Τετενές ανέφερε στο Mega, ότι υπήρξαν αρκετές υλικές ζημιές από σπάσιμο τζαμιών, κεραμιδιών και πτώσεις αντικειμένων, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα για απεγκλωβισμούς κατοίκων από τα σπίτια τους, από πτώσεις βιβλιοθηκών, ντουλαπών κ.α.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει επίσης, εκ νέου ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

«Το υπουργείο είναι έτοιμο, αν χρειαστούν, να αποστείλει στην Κεφαλονιά όσα κοντέινερ απαιτηθούν» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή του υπουργείου Υποδομών.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» μεταβαίνουν άμεσα στο νησί:

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (τρεις ομάδες των 10 ατόμων και τρεις ιατρούς), δύο γαιοπροωθητές, 11 σκηνές των 10 ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης. Το C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.

Ένα αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει κυβερνητικό κλιμάκιο.

Το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα. Το ΙΚΑΡΙΑ βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.

Επιπλέον, έχει τεθεί σε ετοιμότητα άλλο ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς.

Τον συντονισμό έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μεταβαίνει στην Κεφαλονιά με το C-27J. Στο αεροσκάφος επιβαίνει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από την Κυριακή και κλιμάκιο της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αποτελείται από τους βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Θανάση Μπούρα (γραμματέα της ΚΟ) και Δ.Τσουμάνη (αναπληρωτή γραμματέα).

Το νησί θα επισκεφθεί και κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κυριακή βρίσκεται επίσης, στο νησί και κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Τσούκαλη προκειμένου να έχει επαφές με φορείς και κατοίκους του νησιού.

Ο Ν. Δένδιας έδωσε εντολή να μεταβεί στην Κεφαλονιά και ομάδα οκτώ πυροσβεστών με έναν διασώστη σκύλο από την 6η ΕΜΑΚ. Eπίσης, η αστυνομική δύναμη του νησιού ενισχύεται με 20 αστυνομικούς από την Πάτρα.

Δέκα ελαφρά τραυματίες

Δέκα άτομα με ελαφρά τραύματα – κυρίως από πτώσεις αντικειμένων – μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στο Mega, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο.

Στο νησί μεταβαίνει και κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας υπό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους μαθητές των τριών σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν πλέον αλλάξει, καθώς αναμένεται να γίνουν νέοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή.

Ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τα σχολεία την Τετάρτη.

Στο νησί βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και το αρματαγωγό «Χίος» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Το «Προμηθεύς» μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το «Χίος» θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου.

Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς.

Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη.

«Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή» εξήγησε.

Η ίδια εκτίμησε ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες και άλλοι σεισμοί ακόμη και του ιδίου μεγέθους, περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953.

«Όλα τα μελετάμε» υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους.

«Αν δειτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή» κατέληξε.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.