To ρολόι στην ιστοσελίδα Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική μετρούσε αντίστροφα τα δευτερόλεπτα χθες μέχρι την ώρα που ο Αχιλλέας Μπέος θα ανακοίνωνε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Βόλου. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου, αν και σε καθεστώς υποδικίας για την υπόθεση των στημένων αγώνων και χωρίς επίσημη ιδιότητα στην ιστορική ομάδα της Μαγνησίας, έδωσε από χθες επίσημο χαρακτήρα στην προεκλογική εκστρατεία που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει.

Ο Μπέος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη διάθεση απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού. Ταυτόχρονα να προβάλει ότι πήρε την ομάδα από το πουθενά και την έστειλε στην Ευρώπη. Μέχρι να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να κάνει σαφές ότι στις δημοτικές εκλογές θα γινόταν «μπροστινός» του εαυτού του, ήταν κάτι σαν… γαμπρός με προίκα τις ψήφους των φιλάθλων για άλλους υποψήφιους δημάρχους. Εως και πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, τα μέσα ενημέρωσης στη Μαγνησία ήθελαν τον Μπέο να στηρίζει την αναμενόμενη υποψηφιότητα του γιατρού Γιώργου Μουλά. Αυτή την υποψηφιότητα όλα δείχνουν ότι θα στηρίξει η ΝΔ: ο Μουλάς είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της νυν υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου.

Η δημοσκόπηση. Τον Μπέο, κατά τα λεγόμενα στον Βόλο, είχαν προσεγγίσει κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για το δημαρχιακό αξίωμα. Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση στην περιοχή έδειξε τον Μπέο να παίρνει βραχεία κεφαλή έναντι των άλλων πιθανών υποψήφιων δημάρχων. Ετσι βρέθηκε να δηλώνει ότι ως δήμαρχος «θα κάνω την Ελλάδα να παραμιλάει»… Εως τώρα, πάντως, φροντίζει να κάνει αρχηγικές εμφανίσεις: πάντα συνοδευόμενος από «φίλους και συνεργάτες» κατεβαίνει στα τσιπουράδικα και στρώνονται χαλιά. Ο Μπέος, άλλωστε, είναι «λαρτζ». Ενόψει των εκλογών του Μαΐου, μάλιστα, οργανώνει ήδη το επιτελείο του, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην επικοινωνία. Το γραφείο του στελεχώνουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι προερχόμενοι κυρίως από τη ΝΔ –η Βούλα Αλεξίου, για παράδειγμα, που ανέλαβε το πολιτικό του γραφείο υπήρξε στέλεχος της τοπικής ΝΔ και αργότερα είχε περάσει στους ΑΝΕΛ. Οπως φημολογείται, μάλιστα, αναμένεται η επανέκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» των αδελφών Σαμαρτζή που θα απηχεί τις απόψεις Μπέου, όπως συμβαίνει τώρα με τον ραδιοφωνικό τους σταθμό.

Οι σταθμοί. Η διαδρομή του Μπέου μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας σε μια φιέστα, όπου το «παρών» έδωσαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού Βόλου, είχε πολλούς σταθμούς: γεννήθηκε στον Βόλο, τριών ετών βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη. Ακολούθησε η μετανάστευση στην Αμερική τη δεκαετία του ’80, η επιστροφή στη Νέα Σμύρνη και τα διοικητικά του Πανιωνίου από το ’96, ο Ολυμπιακός Βόλου, οι φυλακές Ναυπλίου.

Στην Αμερική, ο Μπέος είχε συνεργασθεί με τον Γιώργο Παπαλάνη (πρώην υπάλληλο της ΕΠΑΕ). Μαζί είχαν ανοίξει πιτσαρία στη Νέα Υόρκη. Αρχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν στην Ελλάδα κι ο Γ. Παπαλάνης στο ποδόσφαιρο ως υπάλληλος της ΕΠΟ. Πρόκειται για τον τιμ μάνατζερ της εθνικής ομάδας που πήρε το 2004 το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Επιστρέφοντας από την Αμερική ο Μπέος ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον καλλιτεχνικό χώρο. Ως διοργανωτής συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ως ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων.

Ο Μπέος ανέλαβε το 1999 το μάνατζμεντ της ΠΑΕ Πανιώνιος, της οποίας το 80% των μετοχών ανήκε στον Δήμο Νέας Σμύρνης. Δήμαρχος εκείνη την εποχή ήταν ο Γιώργος Κουτελάκης. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η εταιρεία Ιώνιος, Πολιτιστικές και Αθλητικές Δραστηριότητες, της οποίας ήταν πρόεδρος, θα είχε τη διαχείριση της ΠΑΕ Πανιώνιος για επτά χρόνια. Λίγους μήνες αργότερα καταγγέλθηκε επωνύμως ότι η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας ανήκε στον τότε μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Γιώργο Μπατατούδη.

Ο Νέος Πανιώνιος και ο ΛεΠα. Η θητεία του νυν υποψήφιου δημάρχου στην ηγεσία της ΠΑΕ Πανιώνιος είναι επεισοδιακή. Στα μέσα του 2002, εκμεταλλευόμενος χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, κατάφερε να αποκτήσει το πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ «βαφτίζοντάς» τη Νέος Πανιώνιος. Ως «μπροστινός» του εμφανίζεται ο τραγουδιστής Λευτέρης Πανταζής, ο οποίος αναλαμβάνει και την προεδρία της ΠΑΕ.

Από την αρχή της θητείας του ο Μπέος ήρθε σε σύγκρουση με τους αδελφούς Θωμά και (ιδιαίτερα) τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, τους οποίους μάλιστα καταγγέλλει ως «οργανωμένο συνδικάτο που διοικεί το ποδόσφαιρο, στέλνει ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ και κανονίζει ποιες θα υποβιβαστούν». Ηταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναμετρήσεις για τον έλεγχο του παρασκηνίου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η μάχη είχε και απολαυστικές σκηνές, όταν το 2001 Μπέος και Β. Μητρόπουλος αλληλομηνύθηκαν την ίδια ημέρα ζητώντας ο ένας τη σύλληψη του άλλου. Στους εχθρούς του Μπέου συγκαταλέγονταν και ο παλιός πρόεδρος του ερασιτέχνη και μετέπειτα ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, εφοπλιστής Κώστας Τσακίρης, ο οποίος δεν ήθελε να δοθεί το μάνατζμεντ της ποδοσφαιρικής ομάδας σε εκείνον.

«Απλός φίλαθλος». Ο μεγαλύτερος εχθρός του πάντως ήταν ο ποινικολόγος και παράγοντας του ποδοσφαίρου Αλέξης Κούγιας, τον οποίο ο Μπέος έφθασε στο σημείο να χτυπήσει στη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ) τον Σεπτέμβριο του 2005. Δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό βίας με πρωταγωνιστή τον Μπέο στην ΕΠΑΕ. Εναν χρόνο νωρίτερα είχε μπουκάρει στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΑΕ παρά την τιμωρία του από την αθλητική Δικαιοσύνη και έχοντας εκπέσει από τα αξιώματά του. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούσε να βρίσκεται ακόμη και στον πάγκο του Πανιωνίου στη διάρκεια των αγώνων «ως απλός φίλαθλος», γεγονός που θα του χαρίσει το παρατσούκλι «ο απλός φίλαθλος Αχιλλέας». Στα τέλη Μαρτίου του 2006 αναλαμβάνει εκ νέου την προεδρία της ΠΑΕ, παρά τη σωρεία καταδικών που είχε από την αθλητική Δικαιοσύνη.

Το ίδιο επεισοδιακές ήταν και οι σχέσεις του Μπέου με προπονητές και παίκτες. Ο πρώτος που πήρε γεύση Μπέου ήταν ο προπονητής Μάκης Κατσιαβάκης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί τον Απρίλιο του 2000 από την ομάδα, παρά τις αντιδράσεις των οπαδών του Πανιωνίου. Στη διάρκεια της θητείας του, δύο ποδοσφαιριστές, ο Πάντιτς και ο Σαπουτζής, είχαν δει τα αυτοκίνητά τους κατεστραμμένα από εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο Πάντιτς είχε αφήσει υπονοούμενα για ντοπάρισμα των παικτών, ενώ ο Σαπουτζής αρνιόταν να φύγει από τη Νέα Σμύρνη.

Εξίσου… εκρηκτικό για το κλίμα στη Νέα Σμύρνη ήταν και το παιχνίδι Πανιώνιος – Ντιναμό Τιφλίδας το 2004, το οποίο θεωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ στημένο και… χάρισε στην ιστορία τού ποδοσφαίρου την πασίγνωστη πλέον ρήση «διπλό ημίχρονο, άσος τελικό». Η υπόθεση αυτή εξαγριώνει τους οπαδούς του Πανιωνίου και είναι η αρχή του τέλους για τον Μπέο στη Νέα Σμύρνη. Τελικά το 2006 την κυανέρυθρη ΠΑΕ αναλαμβάνει ο εφοπλιστής κ. Τσακίρης, γεγονός που θα σημάνει το τέλος της παρουσίας του Μπέου στον Πανιώνιο.

Επιχείρηση «Βόλος». Ο Μπέος όμως δεν απομακρύνεται από το ποδόσφαιρο και στρέφεται προς τις ομάδες της πόλης καταγωγής του, στον Βόλο. Αρχικά προσπαθεί να μπει στη Νίκη Βόλου προωθώντας ταυτόχρονα την ιδέα της συγχώνευσής της με τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά αποτυγχάνει. Αλλωστε, όποιος έχει περάσει έστω απέξω από τον Βόλο αντιλαμβάνεται ότι τους φιλάθλους της Νίκης –ομάδας που ίδρυσαν το 1925 οι πρόσφυγες στη Νέα Ιωνία –και τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, που ξεκίνησε ως ομάδα της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου δώδεκα χρόνια αργότερα, χωρίζει το… χάος. Οπως σχολιάζουν παλιοί Βολιώτες, «ούτε η χούντα δεν κατάφερε να επιβάλει την ένωση των δύο ομάδων». Μάλιστα, η αντίδραση των φιλάθλων της Νίκης –η Νέα Ιωνία πλέον ανήκει διοικητικά στον ενιαίο Δήμο Βόλου –στην υποψηφιότητα Μπέου είναι ένα ζητούμενο. Γι’ αυτό και ο Μπέος εξακολουθεί να επιδιώκει προσβάσεις μέσω παραγόντων και προσώπων που θέλουν να παίξουν ρόλο στη Νίκη. Προς το παρόν, πάντως, και οι δύο ομάδες που βρίσκονται στη Β’ Εθνική -αλλά σε διαφορετικούς ομίλους –διεκδικούν άνοδο.

Οταν δεν κατάφερε να μπει στη Νίκη ή να συνενώσει τις δύο ομάδες, ο Μπέος επέμεινε. Την περίοδο 2008-2009 καταφέρνει να πάρει στα χέρια του τους Ερυθρόλευκους του Βόλου που αγωνίζονταν στη Β’ Εθνική. Την επόμενη σεζόν 2009-2010 ο Ολυμπιακός Βόλου κατορθώνει να ανέβει στην Α’ Εθνική ύστερα από απουσία δύο δεκαετιών. Οι Βολιώτες εντυπωσιάζουν στην Α’ Εθνική και καταφέρνουν να κατακτήσουν την πέμπτη θέση και μαζί την έξοδό τους στο Γιουρόπα Λιγκ. Δεν θα τη γιορτάσουν όμως, αφού στις αρχές Ιουνίου του 2001 ξεσπά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων που οδηγεί το αφεντικό της ΠΑΕ Αχιλλέα Μπέο στη φυλακή…

«Ρωμαϊκού τύπου τηλεοπτική φιέστα»

Εις βάρος του Μπέου εκκρεμεί δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε αγώνες. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού Βόλου θα μείνει προφυλακισμένος στις φυλακές Ναυπλίου μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εν αναμονή της δίκης του. Ο ίδιος, πάντως, λέει για την προφυλάκισή τους ότι «με ένα σαθρό και προκατασκευασμένο κατηγορητήριο οδηγήθηκα, μέσα από ρωμαϊκού τύπου τηλεοπτική φιέστα στη φυλακή».