Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες των ανθρώπων που σώθηκαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, ότι οι συγγενείς τους χάθηκαν στη θάλασσα γιατί οι άνδρες του Λιμενικού προσπαθούσαν να τους ρυμουλκήσουν πίσω στις τουρκικές Αρχές, το πλήρωμα ενός άλλου σκάφους έσωζε 47 ανθρώπους κοντά στη Σάμο. Και την ώρα που η υπόθεση του ναυαγίου έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και δυσμενή σχόλια στον διεθνή Τύπο για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους παράνομους μετανάστες, μαρτυρικές καταθέσεις άλλων διασωθέντων στο Φαρμακονήσι έδιναν άλλη εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη, αφού αυτές οι καταθέσεις βεβαίωναν ότι οι λιμενικοί «τούς έσωσαν».

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά διενεργεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Στη δικογραφία θα μπουν και θα εξεταστούν όλες οι μαρτυρίες, αλλά και τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Ναυτιλίας. Χθες, μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα ο χάρτης (φωτογραφία δεξιά) με τα στίγματα πορείας του πλωτού του Λιμενικού την κρίσιμη ώρα της επιχείρησης διάσωσης. Ο χάρτης δείχνει ότι το πλωτό, με ρυμουλκούμενο το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν συνολικά 28 άνθρωποι –ανάμεσά τους πολλά παιδιά -, κινήθηκε από το Φαρμακονήσι προς τη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν αρχικά οι 16 διασωθέντες. Σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό, το αλιευτικό που μετέφερε τους μετανάστες δεν βρέθηκε ποτέ από τη στιγμή του εντοπισμού του στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, έγινε γνωστή μια τραγική λεπτομέρεια: στην επιχείρηση, μέλος του πληρώματος στο σκάφος του Λιμενικού (ο μηχανικός) είχε βρεθεί και ο ίδιος στη θέση των ναυαγών. Τον Σεπτέμβριο του 2000, εκείνος σώθηκε και η μητέρα του πνίγηκε στο ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» στο λιμάνι της Πάρου.

Η αλήθεια είναι ότι τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού δεν «υποδέχονται» στην Ελλάδα τις καραβιές των μεταναστών. Η προσπάθεια είναι να αποτρέψουν την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τους διεθνείς, απαράβατους όρους του ναυτικού δικαίου, όμως, όταν ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε η προσπάθεια αποτροπής σταματά και αυτομάτως αρχίζει επιχείρηση διάσωσης. Σ’ αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με το Λιμενικό, μόνο κατά τα έτη 2011-2013 στελέχη του επιλήφθηκαν 550 περιστατικών παράνομης μετανάστευσης, όπου εντόπισαν 11.741 παράνομους μετανάστες. Τα 118 από τα περιστατικά αυτά αφορούσαν έρευνα-διάσωση, οπότε οι λιμενικοί διέσωσαν από βέβαιο πνιγμό 3.186 μετανάστες.