Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο νέος «εμφύλιος» που ξέσπασε στο πανεπιστήμιο της Αθήνας με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου του ιδρύματος να μην αποδεχθεί την υποψηφιότητα της Ελένης Καραμαλέγκου για την κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, εκτιμώντας ότι επειδή έχει τοποθετηθεί εναντίον του νέου νόμου, δεν θα τον εφαρμόσει αν εκλεγεί.

Την Πέμπτη για το ζήτημα αυτό συνεδριάζει η Σύγκλητος του ιδρύματος, ενώ την Τετάρτη οι φοιτητές της Φιλοσοφικής αποφάσισαν να εκδώσουν ψήφισμα καταδίκης του Συμβουλίου, όχι όμως και κατάληψη στη Σχολή καθώς αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια του εξαμήνου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχθεσινή γενική συνέλευση των καθηγητών της Φιλοσοφικής που αποφάσισαν, με συμμετοχή περίπου 100 εκ των 300, να κάνουν επανάσταση (είτε πραξικόπημα, σύμφωνα με μέλη του Συμβουλίου) και να προχωρήσουν σε εκλογές με υποψήφια την Καραμαλέγκου, την βασική εισήγηση έκανε ο καθηγητής Π. Πανταζάκος.

Ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του πρύτανη Θεοδ. Πελεγρίνη και, όπως και ο πρύτανης, έχει έρθει σε ρήξη με το Συμβούλιο, επειδή πριν λίγους μήνες δεν ενέκρινε την ανάδειξή του σε αναπληρωτή πρύτανη, απορρίπτοντας σχετική πρόταση του Θ.Πελεγρίνη.

Ο ίδιος και καθηγητές συμμετείχαν στη συνέλευση υποστήριξαν ότι το Συμβούλιο έκανε «δίκη προθέσεων» της Καραμαλέγκου καθ’ υπέρβαση αρμοδιοτήτων.

Για το λόγο αυτό, ζήτησαν κατάργηση των διατάξεων που ρυθμίζουν τη διαδικασία εκλογής κοσμήτορα και Πρύτανη και δίνουν δικαίωμα στο Συμβούλιο να καταρτίζει λίστα των υποψηφίων. Κάτι που το υπουργείο Παιδείας πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένο να πράξει.

Απο την πλευρά του Συμβουλίου (με πρόεδρο τον καθηγητή του ΜΙΤ Δημ.Μπερτσιμά) μέλη του έλεγαν στα Νέα ότι εξελέγησαν ακριβώς για να εφαρμόσουν το νόμο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια, συνεπώς όφειλαν να ελέγξουν κατ’ ουσίαν τις υποψηφιότητες και να μην επιλέξουν πρόσωπα που έχουν δημοσίως ταχθεί εναντίον της εφαρμογής του, ούτε δεσμεύονται να τον εφαρμόσουν.

Από τις εξελίξεις προκύπτει ότι μετά από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, που είχαν διαιρεθεί εξ αιτίας της πολύμηνης απεργίας (μάλιστα, νέα ένταση αυτές τις μέρες έχει προκαλέσει το θέμα της μισθοδοσίας 170 εξ αυτών χωρίς σοβαρές περικοπές ως προσωπικο ασφαλείας, ενώ αρχικά οι ίδιοι δήλωναν ότι ήταν πολύ λιγότεροι, με αποτελεσμα να ξεσπάσει νεα κόντρα Συμβουλίου-πρύτανη) και οι καθηγητές του Καποδιστριακού χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα.

Η αντιπαράθεση θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις την άνοιξη, ενόψει πρυτανικών εκλογών όπου και πάλι το Συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει τρεις υποψηφιότητες μεταξύ όσων υποβληθούν.