Στάση αναμονής ώσπου να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που, όπως έγινε γνωστό, τους δικαιώνει μισθολογικά τηρούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και οι απόστρατοι. Οι περισσότεροι πάντως εμφανίζονται και επιφυλακτικοί, αμφιβάλλουν κατά πόσο η κυβέρνηση θα τηρήσει και στην πράξη μία τέτοια δικαστική απόφαση που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου που επέβαλε μειώσεις στους βασικούς μισθούς τους, αλλά και νέες περικοπές στο σύνολο των επιδομάτων τους αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012.

Ανέστης Τσουκαράκης

Αντισυνταγματάρχης, πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων

«Μην ξεχνάμε ότι το μισθολόγιο των στρατιωτικών, από τη στιγμή που μας κούρεψαν και τα επιδόματα, είναι πια φτωχολόγιο, αφού πάνω από το 65% των συναδέλφων ζει κάτω από τους επίσημους δείκτες φτώχειας. Σκεφθείτε ότι ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) είναι πλέον στα 875 ευρώ μεικτά, έναντι 1.096 ευρώ ενός άλλου δημοσίου υπαλλήλου. Οι μειώσεις σε εμάς είναι σαρωτικές, φθάνουν από 34,1% ώς και 51,9% από το 2010…».

Χρήστος Φωτόπουλος

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

«Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση των πολύμηνων αγώνων μας. Ζητούμενο, βέβαια, είναι η Πολιτεία να τη σεβαστεί στο ακέραιο, ώστε να τύχουμε θετικής αντιμετώπισης μετά και τις προηγηθείσες μισθολογικές αδικίες εις βάρος μας –έχει άλλωστε αναγγελθεί εκ μέρους του Πρωθυπουργού επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στους ενστόλους. Στην πραγματικότητα από τον Αύγουστο του 2012 έχουμε υποστεί τρομερές μειώσεις που μεσοσταθμικά φθάνουν στο 25%-32%, κυρίως κόπηκαν τα επιδόματά μας. Θεωρώ ότι έχουμε πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον εργαζόμενο. Υπαστυνόμος με 36 χρόνια υπηρεσίας και 4 παιδιά, από 1.900 ευρώ που έπαιρνα καθαρά, λαμβάνω τώρα μόλις 1.200 ευρώ. Μας κόψανε και το δώρο και το επίδομα θερινής άδειας. Με άλλα λόγια, ένας μέσος αστυνομικός, με 18-20 χρόνια υπηρεσίας, εν μέσω κρίσης έχει χάσει κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ τον χρόνο μόνο από τα επιδόματα. Φανταστείτε πώς τα βγάζει πέρα ένας νέος συνάδελφος των 600 ευρώ…».

Σπύρος Περβαινάς

Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α., πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού και του Συντονιστικού Συμβουλίου Ενώσεων Αποστράτων Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορία

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι καθώς οι μειώσεις των συντάξεών μας είναι εξοντωτικές. Από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου έως σήμερα φθάνουν 30%-60%. Δέκα φορές εν μέσω κρίσης είδαμε τις αποδοχές μας να μειώνονται! Προσωπικά, από 14 έως 50 ετών στο Πολεμικό Ναυτικό, με 16 χρόνια στα υποβρύχια, τον Μάρτιο του 2010 έπαιρνα καθαρά 2.300 ευρώ, 2.700 ευρώ μαζί με τα δώρα. Τώρα, όμως, έπεσα στα 1.300 ευρώ. Μέσα σε δυόμισι χρόνια έχασα το 60% των αποδοχών μου! Σε λίγο θα πάμε φυλακή, αφού δεν έχουμε να πληρώσουμε τους φόρους. Ολα αυτά ισχύουν και για τα τρία Οπλα. Οσο κατεβαίνουμε σε βαθμούς οι μειώσεις είναι μικρότερες…».

Νίκος Αθάνατος

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

«Αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ που συμφωνεί με τη θέση μας ότι η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, αυτή η αφαίμαξη του εισοδήματός μας, είναι αντισυνταγματική. Θα συμβουλευτούμε τότε και τους νομικούς μας, αν δηλαδή πρόκειται ή όχι για πυροτέχνημα, και ανάλογα θα πράξουμε. Σκεπτόμενος πάντως ρεαλιστικά, σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον όπου τώρα ζούμε, θεωρώ δύσκολο να εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση. Οπως και να έχει, οι διεκδικήσεις μας παραμένουν, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Αλλωστε από τον Μάρτιο του 2010 οι μειώσεις στις αποδοχές των πυροσβεστών ξεπέρασαν μεσοσταθμικά το 35%, σε αρκετές περιπτώσεις έφθασαν και στο 40%. Εγώ, ως αντιπύραρχος, έχασα το ένα τρίτο των αποδοχών μου! Μας έκοψαν μέχρι και τα δώρα, περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο, ώς και το επίδομα δασών, τα 1.500 ευρώ που παίρναμε σε τρεις δόσεις».

Γιώργος Δριβάκος

Πρόεδροςτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

«Είναι η πρώτη θετική είδηση που ακούμε για τα μισθολογικά μας από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα της τελικής δικαίωσής μας καθώς με το τρίτο Μνημόνιο, οπότε χάσαμε πάνω από 20%, η Πολιτεία ουσιαστικά μας τιμώρησε για την προσφορά μας και με αυτόν τον τρόπο οδηγηθήκαμε στην εξαθλίωση. Το 2010 μας έκοψαν 12% σε όλα τα επιδόματά μας, κατόπιν ήρθε περαιτέρω μείωσή τους κατά 8%. Το οικογενειακό επίδομα, πάλι, δεν το παίρνει πλέον ένας άτεκνος, ενώ για έναν γονέα με δύο παιδιά από τα 70 ευρώ πήγε στα 52.

Μας παρακρατείται, επίσης, μηνιαία ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανέργων 2% και άλλη εισφορά αλληλεγγύης 1%. Μας έκοψαν και τα δώρα, συνολικά όλοι οι μισθοί μειώθηκαν 40%-60%. Στα 46 μου, με 26 χρόνια υπηρεσίας και πατέρας ανηλίκου, παίρνω πλέον ως πλωτάρχης 1.180 ευρώ, την ώρα που με έναν βαθμό λιγότερο, ως υποπλοίαρχος, το 2000 εισέπραττα καθαρά 2.000 ευρώ…».