Παρά τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι Γερμανοί εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για συνεργασίες μαζί τους, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τη χώρα τους!

Συνολικά 56 αιτήσεις συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια υπέβαλαν τα γερμανικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και της υπηρεσίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών (DAAD) της χώρας. Οπως ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία αυτή, τελικά στο τέλος του περασμένου έτους επιλέχθηκαν 11 προγράμματα από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι και με 100.000 ευρώ ετησίως.

Ετσι πρόεκυψαν ακαδημαϊκές συνεργασίες με ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο του Μονάχου, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, το Πανεπιστήμιο της Βαϊμάρης, το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγεν, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρέγκενσμπουργκ, ενώ από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τα ΤΕΙ Κρήτης και Θεσσαλίας.

Οι συνεργασίες αφορούν τόσο προσανατολισμένα στην εφαρμογή προγράμματα (π.χ. γέφυρες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών) όσο κοινά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. επιστήμη πολυμερών), όπως επίσης τη δημιουργία κοινών διδακτορικών προγραμμάτων (Πανεπιστήμιο της Λειψίας – Πανεπιστήμιο Αθηνών, Regional Studies) και τον σχηματισμό κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.