Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των κομμένων αποδοχών σε όλους τους ενστόλους, ύστερα από την απόφαση των ανώτατων δικαστών να κρίνουν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές που επιβλήθηκαν από το τέλος του 2012 και μετά στο σύνολο των ενστόλων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψή της κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ότι οι επίμαχες περικοπές δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη δημοσίευση της απόφασης του Δικαστηρίου καθίσταται ανίσχυρη η υπουργική απόφαση με βάση την οποία εφαρμόστηκαν στην πράξη οι επίμαχες περικοπές, που έβαζαν μαχαίρι κυρίως σε επιδόματα, αλλά και σε μισθούς των ενστόλων, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατό, οπότε τότε θα γίνει γνωστό και το σκεπτικό με το οποίο οι δικαστές του ΣτΕ ουσιαστικά μπλόκαραν τον συγκεκριμένο νόμο για τις περικοπές αποδοχών στο σύνολο των ενστόλων.
Οπως έλεγαν νομικοί, η εφαρμογή της απόφασης δεν ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσής της, αλλά καταλαμβάνει τον χρόνο από την ημέρα εφαρμογής του επίμαχου νόμου, που χρονικά υπολογίζεται στα τέλη του 2012.

Και έτσι, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στο σύνολο των ενστόλων επιδόματα και μισθούς που είχαν περικοπεί με βάση τον νόμο από το έτος 2012.

«Πρέπει να μελετήσουμε την καθαρογραμμένη απόφαση και μετά να πούμε οτιδήποτε», ήταν το πρώτο σχόλιο πηγών του υπουργείου Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το ΣτΕ.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσφυγή, που είχε κατατεθεί από τον Ιανουάριο του 2013, συνυπέγραφαν: 1) Η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Εβρου και Στερεάς Ελλάδος)

2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

4) Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

5) Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

6) Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας

7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Τέλος, θέτουν και ζήτημα παραβίασης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αλλά και του συνταγματικού δικαιώματος της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους

Το μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις

Τον Νοέμβριο του 2012 με τον νόμο 4093 ψηφίστηκαν περικοπές στις μισθολογικές αποδοχές των ενστόλων, οι οποίες εξειδικεύτηκαν περαιτέρω τον Φεβρουάριο του 2013 με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2013-2016. Σύμφωνα με τις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί, το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις των ενστόλων θα απέδιδε την περίοδο 2013-2016:

– 78 εκατ. ευρώ από περικοπές μισθών

– 88,2 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ενστόλους από το 2014 και

– 178,8 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών εξαιτίας της επίπτωσης του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των ενστόλων.

Οι δύο τελευταίες παρεμβάσεις με την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ενστόλους και περικοπές στις συντάξεις από αυτόν τον λόγο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ με απόφαση της κυβέρνησης. Ετσι, μένουν μόνο οι αρχικές περικοπές στους μισθούς, στα επίπεδα των 78 εκατ. ευρώ.

.