«Εκτελούνται συνταγές», είναι η νέα υπηρεσία που ετοιμάζονται να προσφέρουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) από το τέλος του μήνα!

Οι ταχυδρόμοι πέρα από τη διανομή της αλληλογραφίας θα αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής και άλλες υπηρεσίες – θελήματα, όπως η εκτέλεση συνταγών των πολιτών σε φαρμακεία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, η είσοδος των διανομέων στον χώρο των νέων υπηρεσιών θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική με την παραλαβή και εκτέλεση φαρμακευτικών συνταγών. Στη συνέχεια, θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς και σε περισσότερες περιοχές.

«Τα Ταχυδρομεία διαθέτουν 4.000 ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν καθημερινά σε περίπου 2 εκατομμύρια σπίτια σε όλη τη χώρα και αυτό θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε εμπορικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός, ανακοινώνοντας τα νέα σχέδια της εταιρείας.

ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Συγκεκριμένα, από το τέλος του μήνα οι πολίτες που είναι ασθενείς ή έχουν κινητικά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι καθώς και οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούν να καλούν έναν τετραψήφιο αριθμό των ΕΛΤΑ. Εκεί θα ζητούν έναν ταχυδρομικό διανομέα να παραλάβει την ιατρική συνταγή τους, να την εκτελέσει στο φαρμακείο που θα του υποδείξουν και να την επιστρέψει μαζί με τα φάρμακα. Στη συνομιλία, που θα ηχογραφείται για λόγους ασφαλείας, θα αναφέρονται εκτός των άλλων τα ονόματα του εντολέα, του διανομέα και του φαρμακείου, καθώς και οι ώρες των ραντεβού.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Ο διανομέας, παραλαμβάνοντας την ιατρική συνταγή από τον πελάτη, θα την εκτελεί στο φαρμακείο που θα του έχει υποδειχθεί, θα την πληρώνει και θα παραδίδει τα φάρμακα στον πολίτη, εισπράττοντας τα χρήματα με αντικαταβολή. Δεδομένου ότι η συνταγογράφηση γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, εξετάζεται εναλλακτικά ο εντολέας να δίνει τηλεφωνικά τον αριθμό ΑΜΚΑ του στο τηλεφωνικό κέντρο των ΕΛΤΑ και μέσω αυτού ο φαρμακοποιός να βρίσκει τη συνταγή την οποία θα εκτελεί παραδίδοντας τα φάρμακα στον διανομέα.

Το κόστος της νέας υπηρεσίας θα είναι 3 ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται το κόστος της διανομής, της εκτέλεσης της συνταγής (παραλαβή, εκτέλεση, παράδοση), της αντικαταβολής και του call center.

Ξεκινά από την Αττική

Αρχικά η υπηρεσία εκτέλεσης των συνταγών θα ξεκινήσει στην Αττική, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Αντίστοιχη υπηρεσία προσφέρουν τα ταχυδρομεία της Σουηδίας. Στα σχέδια μάλιστα των ΕΛΤΑ είναι σε επόμενη φάση οι διανομείς να φέρνουν ακόμα και τα ρούχα από το καθαριστήριο ή και τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, κάτι που ήδη κάνουν τα βελγικά ταχυδρομεία. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που έχουν κάνει τα ΕΛΤΑ, τέτοιες υπηρεσίες επιθυμεί μεγάλο ποσοστό πελατών και κυρίως οι ηλικίες μεταξύ 45 και 50 ετών.