Μία εβδομάδα πριν από τη δεύτερη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές του Κορυδαλλού με ελικόπτερο, τον Φεβρουάριο του 2009, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί το σωφρονιστικό κατάστημα και είχε επιθεωρήσει τα μέτρα που είχαν ληφθεί προκειμένου να μην είναι δυνατή μια νέα πτήση της… Air Κορυδαλλός. Ολα διαπιστώθηκε ότι ήταν εντάξει, όμως μια λεπτομέρεια έκανε τη διαφορά. Του είχαν δείξει άλλη αυλή από αυτήν που έβλεπε το κελί στο οποίο επιλέχθηκε να κρατηθεί τελικά ο διαβόητος κακοποιός: κανένα εμπόδιο δεν υπήρχε στον δρόμο του Παλαιοκώστα προς την ελευθερία.

Το «πάθημα» του Δένδια είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα. Οπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, είτε η διαφθορά είτε ο φόβος των υπαλλήλων μπροστά σε επικίνδυνους κακοποιούς έχει αποτέλεσμα οι φυλακές, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, να… διοικούνται από τους κρατουμένους. Ετσι, για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, η δυνατότητα του Χριστόδουλου Ξηρού να σουλατσάρει από πτέρυγα σε πτέρυγα και να μετέχει σε ρεβεγιόν με τους υπόδικους για τρομοκρατία δεν προκαλεί εντύπωση. Με πάρτι (στο οποίο όπως θρυλείται στους διαδρόμους της Αντιτρομοκρατικής είχαν παραγγείλει και… πίτσες) υποδέχθηκαν υπόδικοι για τους Πυρήνες της Φωτιάς και τους τέσσερις κατηγορουμένους για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, πέρυσι τον Φεβρουάριο. Αλλωστε, οι Πυρήνες της Φωτιάς άρχισαν να κάνουν πράξη το τρομοσχέδιο «Φοίνικας» με επιθέσεις εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων. Πρώτος στόχος ήταν η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη, το αυτοκίνητο της οποίας ανατίναξαν, και δεύτερος ένας υπάλληλος των φυλακών στο Ναύπλιο. Ο φόβος για την επιλογή του επόμενου στόχου τους φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση των υπόδικων μελών τους εντός των φυλακών.

Τώρα, που εκτιμώνται εκ των υστέρων οι συνέπειες της ανεμπόδιστης επικοινωνίας του Χριστόδουλου Ξηρού με τους υπόδικους για τους Πυρήνες της Φωτιάς, διατυπώνεται ένα βασικό ερώτημα: πώς και γιατί ο Χριστόδουλος Ξηρός βρέθηκε από την ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών να κρατείται στις ανδρικές; Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2002 όταν έγιναν οι συλλήψεις για την 17 Νοέμβρη διαμορφώθηκε ειδική πτέρυγα για την κράτηση των τότε κατηγορουμένων στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Με υψηλό κόστος για το Δημόσιο διαμορφώθηκαν τα κελιά για την 17 Νοέμβρη. Συνεπώς, ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν θα έπρεπε να βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά εκεί.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΟΝΤΡΑ. Η κόντρα που εκδηλώθηκε ανάμεσα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης με αφορμή την απόδραση Ξηρού δεν είναι καινούργια υπόθεση. «Εμείς τους πιάνουμε, αυτοί τους αφήνουν», είναι η μόνιμη γκρίνια της Αστυνομίας και αυτό δεν αφορά μόνο στους κατηγορουμένους για τρομοκρατία, αλλά και σε αυτούς του κοινού εγκλήματος. Για την Αστυνομία, άλλωστε, το σωφρονιστικό σύστημα είναι διαβρωμένο από τη διαφθορά σε σημαντικό βαθμό ή υπηρετείται επίσης σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που φοβούνται, αφού πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιασμούς από πρόσωπα που κατά τεκμήριο μπορούν να κάνουν πράξη τις απειλές τους. Το γεγονός ότι κακοποιοί όπως ο Παλαιοκώστας ή οι Βλαστοί έχουν βρεθεί –για παράδειγμα –με κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές ή ότι άλλοι μπορούσαν να διευθύνουν συνδικάτα εγκλήματος μέσα από σωφρονιστικά καταστήματα είναι απλές αποδείξεις για το ότι οι φυλακές είναι ξέφραγα αμπέλια. Αστυνομικές πηγές μάλιστα υποστηρίζουν ότι διεφθαρμένοι υπάλληλοι είναι αυτοί που μεταφέρουν ναρκωτικά στα καταστήματα κράτησης –αναφέρουν μάλιστα, ενδεικτικά, το παράδειγμα με τη σύλληψη σωφρονιστικού υπαλλήλου στην Πάτρα τον περασμένο μήνα. «Το σύστημα όπως είναι διαμορφωμένο εδώ και δεκαετίες δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ελέγχου, δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκριζωθούν παθογένειες που αποτελούν πλέον κομμάτι του συστήματος των φυλακών», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαία αστυνομική πηγή.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Η δυνατότητα των ποινικών κρατουμένων να έρχονται σε άμεση επικοινωνία και επαφή με κρατουμένους για υποθέσεις τρομοκρατίας μέσα στις φυλακές έχει εδραιώσει τη συνεργασία τους εκτός: ο Παλαιοκώστας εμπλέκεται στην αποστολή του τρομοδέματος με παραλήπτη τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που σκότωσε τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη στο κτίριο της Κατεχάκη. Πρόσωπα από τον χώρο των αντιεξουσιαστών καταδικάστηκαν ως συνεργοί του δραπέτη στην απαγωγή του επιχειρηματία Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός άλλωστε ότι η νέα γενιά της τρομοκρατίας έχει απεριόριστη πρόσβαση σε καθαρά όπλα ερμηνεύεται από τη σχέση τους με τους ποινικούς, οι οποίοι κάνουν λαθρεμπόριο όπλων. Οι τρομοκράτες χρηματοδοτούν τη δράση τους μέσα από ληστείες –όπως έκανε άλλωστε και η 17 Νοέμβρη –ακολουθώντας τις πρακτικές των κοινών ληστών.

Πάρτι και τρομοεπιθέσεις

Τα πάρτι με πίτσες,το τρομοσχέδιο «Φοίνικας» με επιθέσεις εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων που οργάνωσαν οι Πυρήνες της Φωτιάς καιτο πάθημα Δένδιαόταν του έδειξανάλλο κελί από αυτότου Παλαιοκώσταγια να του αποδείξουν ότι είναι ασφαλές, καταδεικνύουντο μέγεθοςτης ασυδοσίας