Πειθαρχική εξέταση για τα μέλη του Συμβουλίου Φυλακών που έδωσαν άδεια στον Ξηρό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2014 16:11 |
Πειθαρχική εξέταση για τα μέλη του Συμβουλίου Φυλακών που έδωσαν άδεια στον Ξηρό
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από συνεννόηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετεών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής θα διενεργήσει την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη , προκειμένου να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως τελέστηκαν πειθαρχικά αδικήματα κατά τη χορήγηση της άδειας στον Χριστόδουλο Ξηρό.

Η έρευνα αφορά στα μέλη του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού που χορήγησαν την άδεια εξόδου στον κρατούμενο Χριστόδουλο Ξηρό.

Νωρίτερα, ο κ. Αθανασίου είχε δηλώσει ότι οι Αρχές επανεξετάζουν τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενους για τρομοκρατικές πράξεις.

«Το ευεργέτημα της άδειας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της. Επανεξετάζουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων» είπε ο κ. Αθανασίου.

Ο καταδικασμένος για τον ρόλο του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη Χριστόδουλος Ξηρός, δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια 9ημερης άδειας που έλαβε για τις εορτές των Χριστουγέννων και ως εκ τούτου θεωρείται φυγάς.

Η άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού λήγει κανονικά την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, καθώς την έλαβε την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο όφειλε να δίνει καθημερινά το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, κάτι που δεν έκανε τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και θεωρήθηκε φυγάς έχοντας παραβιάσει τους όρους της άδειας.

6
λογικος
07/01/2014 23:51
ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΗΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ 17Ν ? ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Κωστής Μπισκίνης
08/01/2014 15:40
Αφού λοιπόν δεν κινδυνεύουν απλοί πολίτες, δεν έγινε και τίποτα. Και πιός είναι αυτός που θα ορίσει πότε ένας πολίτης εκφεύγει του όρου "απλός" για να ξέρει κι αυτός ότι μπορεί να είναι στόχος του εκάστοτε Ξηρού; Διαφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ με την πειθαρχική δίωξη κατά των υπευθύνων της φυλακής, αλλά αυτοί έδρασαν κατα νόμο. Αν ο νόμος εξαιρούσε του καταδικασθένετες για τρομοκρατία, σαφώς δε θα το έκαναν. Αλλά διαφωνώ το ίδιο κάθετα με τη λογική ότι όσοι δεν είναι απλοί πολίτες μπορούν να είναι στόχος των "τιμωρών" της πλάκας, σαν το Ξηρό. Μόνο που η δική τους "πλάκα", κοστίζει ζωές.
Kikerwn
07/01/2014 20:43
Η Δικαστική εξουσία κατά πόσο κρίνεται και λογοδοτεί για τις "παράξενες" και έωλες αποφάσεις της, τη στιγμή που εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε αυτές ? Μην ξεχνάμε οτι και οι κρίνοντες (και δικάζοντες - καταδικάζοντες) θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οτι θα κριθούν και αυτοί κάποτε για τις αποφάσεις τους( από σώφρονες ανθρώπους φυσικά και χωρίς ρεβανσισμούς).
Giannis
07/01/2014 19:41
SPIEGEL "Η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος".
Επαναστατικες Αγελαδες της Αριστερης Πλατφορμας
07/01/2014 18:44
Ειναι ευθυνοι. Να απολυθουν. Αλλιως τιποτα δε προκειται να αλλαξει σε αυτη τη χωρα.
Λάκης
07/01/2014 17:45
Πειθαρχική εξέταση κι όχι άμεση απόλυση; Γιατί;