Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τα 25 ευρώ που καλείται πλέον να καταβάλλει όποιος πολίτης νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ που ζητά την απόσυρση του μέτρου να αντιπροτείνει δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Παράλληλα, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο, ενώ επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25 ευρώ, το χρέος θα «μεταφέρεται» στην εφορία.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την απόφαση για την επιβολή του 25ευρου, λέγοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Ολοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους».

Διευκρίνισε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» κάτι που σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέληξε ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να πει «από πού θα βρούμε τα χρήματα αυτά», σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του 25ευρου.

Απαντώντας, ο Παναγιώτης Ρήγας του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στο χώρο της υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ».

Προανήγγειλε, δε, την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.

Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά το 1 ευρώ ανά συνταγή που οι ασφαλισμένοι θα κληθούν σε λίγες ημέρες να καταβάλλουν στα φαρμακεία, ο Αδ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «δεν θα το πληρώνουν εκείνοι για τους οποίους προβλέπεται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα», δηλαδή οι χρόνια πάσχοντες.

Όπως είπε, πρόκειται για 750.000 συνταγές το μήνα και η εξαίρεση αυτή «αφαιρεί 9 εκατ. ευρώ από το στόχο» του μέτρου.