Στον «φαρισαϊσμό» και την «ανωριμότητα» της αντιπολίτευσης που του επιτίθεται, στα σχέδια για αναδιάρθρωση της ΔΕΘ και για μέτρο «μονά-ζυγά» για το κυκλοφοριακό,στην απουσία ευρωπαϊκής κουλτούρας από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης – που είναι «κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη» – στο σκουλαρίκι που φοράει και στον σχεδιασμό της δεύτερης θητείας του, αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο περιοδικό Εξώστης, το οποίο κυκλοφορεί στη συμπρωτεύουσα.

«Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με τηνπρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Η αποθέωση της Θεσσαλονίκης θα είναι να έχει ο κόσμος αρνιά στα μπαλκόνια του. Το τραγικόχαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η εσωτερική μετανάστευση, που απότο 1960 και μετά έφερε μη αστικές οικογένειες, οι οποίες, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν σ’ αυτήν, αλλά και μετά από τόσες δεκαετίες δεν κατάφεραν ναεξισωθούν με τη νοοτροπία του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Βέβαια, δεν βοήθησε καθόλου σ’ αυτό και η επαρχιώτικη νοοτροπία που είχε η προηγούμενη διοίκηση με τη συστηματική αντιπαράθεση με την πρωτεύουσα, με τηνγκρίνια, κτλ»., λέει στην αρχή της συνέντευξής του ο Γιάννης Μπουτάρης όταν ερωτάται για το έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών της παραλίας της Θεσσαλονίκης και για την ευρωπαϊκή νοοτροπία των κατοίκων της πόλης.

Και ο ίδιος εξηγεί παρακάτω: «Ακόμα και σήμερα, με τα χιλιάδες προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, υπάρχει κόσμος που μου χρεώνειτην έλλειψη στολισμού της πόλης. Ο Δήμος δεν έχει χρήματα, και θεωρώ τραγική πρόκληση, όταν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα συσσίτια, να ασχοληθώ με στολισμούς, λαμπάκια και έλατα — και απορώ πώςεξακολουθούν και υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να αποζητούν ταπανηγύρια. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι ο στολισμός της πόλης στηρίζειτην εορταστική αγοραστική κίνηση, αλλά θα μπορούσαν οι πολίτες να συνεισφέρουν, στολίζοντας ο καθένας σχεδόν ανέξοδα τον χώρο μπροστάστο μαγαζί του ή το μπαλκόνι του και συμμετέχοντας έτσι ενεργά σ’ όλητην ιστορία του εορτασμού».

Το εξώφυλλο του περιοδικού Εξώστης με τον Γιάννη Μπουτάρη.

«Να αξιοποιήσουμε τον Ολυμπο, να αλλάξουμε τη ΔΕΘ»

Στη συνέντευξή του στον Εξώστη, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρεται και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και στις προσωπικές του ενέργειες για ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη, προσπάθεια που όπως λέει δημιούργησε αντιπάθεια προς το πρόσωπό του, «αντιπάθεια προς τον δήθεν «τουρκόφιλο Μπουτάρη»»…

«Ο Δήμος δεν έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση τουκράτους απέναντι στη βιομηχανία και τη γενικευμένη έλλειψη στρατηγικής.Βλέπουμε και τη σταδιακή κατάρρευση της Διεθνούς Εκθεσης. Μόνο κάτιταλαίπωροι πάνε πλέον για να μαζέψουν φυλλάδια. Είμαστε σε συζητήσειςγια πλήρη αναδιάρθρωση της Έκθεσης. Για μένα ο κυριότερος τρόπος ναφέρουμε χρήματα στην πόλη, και μετά να μπορούμε να μιλήσουμε και γιαευμάρεια, είναι ο τουρισμός. Να αναπτύξουμε, για παράδειγμα, τον θρησκευτικό και τον φυσιολατρικό τουρισμό. Όπως πάνε στην Τήνο, έτσι θα πρέπει ναέρχονται κι εδώ. Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τον Όλυμπο, που τον έχουμεαπέναντί μας και τον γνωρίζει όλος ο κόσμος. Επίσης κάνουμε πολύ σημαντικές επαφές με τις αδελφοποιημένες με εμάς πόλεις σε όλο τον κόσμο. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία που φέραμε εδώ Τούρκους και Εβραίους που διαθέτουνχρήμα. Σας πληροφορώ πως δουλέψαμε πάρα πολύ για να προσελκύσουμεόλους αυτούς τους τουρίστες που επισκέφτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια τηνΘεσσαλονίκη, με μηδαμινά κόστη στην ουσία, αλλά με πάρα πολλή προσωπική έκθεση και κούραση. Και φυσικά με τη δημιουργία αντιπάθειας προς τοπρόσωπό μου από πολλούς συμπολίτες μου, αντιπάθειας προς τον δήθεν «τουρκόφιλο Μπουτάρη»».

«Ας φορέσουν κι αυτοί σκουλαρίκι»

Δεν είναι παράπονο, πάντως, λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εξηγεί: «Αυτό είναι μια διατύπωση της ανώριμης αντιπολίτευσης που δέχομαι.Αντί να εστιάσουν στα λάθη που έχουν κατά καιρούς γίνει, και να έρθουννα συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, σχολιάζουν,μεταξύ άλλων, το σκουλαρίκι που φοράω. Φόρα κι εσύ αν θέλεις. Δεν είναικακό. Είναι σαν τα ανόητα σχόλια για το ταξίδι μου στον Βόλο, όπου πήγαμε δικό μου αυτοκίνητο, με δικό μου οδηγό, με τη βενζίνη πληρωμένη από τοδικό μου πορτοφόλι, και πάλι βρήκαν και λέγανε — και, στην τελική, αν ήθελανα πάω με γκόμενα, όπως τους είπα, δε θα τους έδινα και λογαριασμό. Πρόκειται για τρομερό φαρισαϊσμό».

«Μονά-ζυγά για να λυθεί το κυκλοφοριακό»

Αναφορικά με το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος επιμένει στη λύση – έστω και πιλοτικά – της εκ περιτροπής κυκλοφορίας, και καλεί τους πολίτες «να μάθουν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, τα ποδήλατά τους, τα πόδια τους», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Η δική μου πρόταση για το κυκλοφοριακό είναι να εφαρμόσουμε τα μονά-ζυγά. Είναι μια σκέψη που θα ήθελα να δοκιμάσουμε, έστω και για 15 μόνο μέρες. Είμαι βέβαιος πως θα έχει θετικά αποτελέσματα σε μια πόλη μετη δομή της Θεσσαλονίκης. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης ναμάθουν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, τα ποδήλατά τους, τα πόδια τους.Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε…», αναφέρει.

«Οχι ίδιοι αντιδήμαρχοι»

Οσο για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο Γιάννης Μπουτάρης επαναλαμβάνει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος «αλλά όχι με το ίδιο σχήμα», όπως τονίζει. «Είμαι της λογικής ότι οι αντιδήμαρχοι δεν πρέπει να είναι σ’ αυτή τη θέση παραπάνω από μια θητεία, κι ο δήμαρχος όχι παραπάνω από δύο. Στο σχήμα θα είναι άνθρωποι ανεξάρτητουπολιτικού χώρου που συμφωνούν με το πρόγραμμά μας κι έχουν διάθεσηγια δουλειά. Όλοι οι συνεργάτες μου έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής,και ξέρω από τώρα ποια άτομα δεν θα ήθελα στο ψηφοδέλτιο. Τους στηρίζωφυσικά όλους, και δίνω χώρο για να αποδώσουν, αλλά είμαι και άνθρωποςπου θέτω όρια», καταλήγει.