Μίζες με … ονοματεπώνυμο όλων όσων δωροδοκήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων εξοπλιστικών προγραμμάτων ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ευσταθίου, αντιπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας ΑΤΛΑΣ, ο οποίος απολογείται από το πρωί της Πέμπτης, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής.

Στόχος των δικαστικών αρχών είναι να ξετυλίξουν το κουβάρι της μίζας, καθώς έχουν πλέον στα χέρια τους εκτός από τα στοιχεία των δικαστικών συνδρομών και την ομολογία-ποταμό του προφυλακισμένου αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει μιλήσει για πολλά πρόσωπα και έχει μοιράσει συγκεκριμένους ρόλους.

Για τον λόγο αυτό, οι αρχές ζητούν από τον κατηγορούμενο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, με τη δική του συνδρομή, η δαιδαλώδης έρευνα για τα χρυσά συμβόλαια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Π. Ευσταθίου, παρουσία του δικηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου απολογείται από το πρωί της Πέμπτης ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα, έχει ομολογήσει ότι έδωσε μίζες περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ σε τουλάχιστον 10 πρόσωπα για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια και πρόγραμμα Ασραντ) .

Ο κατηγορούμενος μάλιστα, φέρεται να έχει κατονομάσει δύο πρώην αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, ο ένας εκ των οποίων έχει πλέον αποβιώσει, αλλά και μέλη επιτροπών, ενώ έχει αναφερθεί στον ρόλο που είχαν 3-4 μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρείας.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο Π. Ευσταθίου φέρεται να έχει κατονομάσει ακόμα, πρώην επικεφαλής της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα προκειμένου να τα δώσει σε επίσης στέλεχος της Βιομηχανίας Όπλων (αντιπρόεδρος και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος), ο οποίος ήταν και κουμπάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή, αν δόθηκαν μίζες στους ήδη καταδικασμένους για τις χρυσές μίζες Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά. Αντίθετα, καταγγέλλει τον συγκατηγορούμενό του και ήδη προφυλακισμένο Α. Κάντα ως εκβιαστή υποστηρίζοντας ότι αυτός του ζήτησε χρήματα, προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε ότι οι ύποπτες πληρωμές γίνονταν μέσω της off shore IRON ιδιοκτησίας του. Είπε επίσης, στον ανακριτή, ότι είναι ιδιοκτήτης άλλων δυο off shore εταιριών. Έχει ήδη συναινέσει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Απολογείται από το πρωί στις 9 ο κατηγορούμενος για τις μίζες από τα εξοπλιστικά και αντιπρόσωπος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, 83 χρόνων, ο οποίος κατονομάστηκε από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, που τον δωροδοκούσαν την περίοδο 1997-2002.