Το 2012 μοίραζαν περίπου 100 τόνους τροφίμων τον μήνα σε περισσότερα από 200 συσσίτια και ιδρύματα. Αυτό, άλλωστε, κάνουν από το 1995: Προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό άπορων ατόμων και παράλληλα βάζουν φρένο στη σπατάλη των τροφίμων.

Η ελληνική τράπεζα τροφίμων Ιδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο, μάλιστα, είναι το μοναδικό ελληνικό μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων, που σήμερα αριθμεί 253 αντίστοιχες τράπεζες από 21 χώρες της Ευρώπης.

Στις εγκαταστάσεις της τράπεζας τροφίμων στο Κρυονέρι Αττικής και στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης καθημερινά 30 εθελοντές συγκεντρώνουν δεκάδες κούτες με τρόφιμα, οι οποίες μοιράζονται τρεις φορές την εβδομάδα σε 218 συσσίτια και ιδρύματα. Μόνο το 2012, το Ιδρυμα πρόσφερε 1.418 τόνους τροφίμων. «Είναι τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξης, λιποβαρή ή προϊόντα των οποίων η σύνθεση ή η συσκευασία έχουν αλλάξει, ωστόσο είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Αυτά, λοιπόν, διανέμουμε σε ιδρύματα και συσσίτια που καλύπτουν τις ανάγκες 32.610 ανθρώπων. Μέσα από το έργο μας προωθούμε τις έννοιες της αλληλεγγύης και της προσφοράς», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της τράπεζας τροφίμων Αριστομένης Διονυσόπουλος.

Κι αυτό αναγνωρίζεται, αφού δεν είναι λίγα τα βραβεία που έχει λάβει η τράπεζα τροφίμων, με πιο πρόσφατο το Αριστείο Εξαιρετικής Προσφοράς από τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, 250 εθελοντές του Ιδρύματος συγκεντρώθηκαν έξω από 10 σουπερμάρκετ της Αττικής με σκοπό να συγκεντρώσουν τρόφιμα από τους ίδιους τους πελάτες. Το αποτέλεσμα; «Εννέα χιλιάδες τσάντες με τρόφιμα μαζέψαμε μέσα σε ημέρα. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Ελληνας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όταν ξέρει ότι αυτό που θα προσφέρει θα πιάσει τόπο, δίνει ακόμη και από το υστέρημά του», προσθέτει ο κ. Διονυσόπουλος. Μάλιστα, σε λίγες ημέρες θα διανείμουν στα ιδρύματα – συσσίτια και την 1η δόση οπωροκηπευτικών από έλληνες παραγωγούς.

Στόχος της τράπεζας τροφίμων δεν είναι όμως μόνο η καταπολέμηση της φτώχειας. «Βοηθάμε ώστε τα κατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα να μην καταλήγουν στη χωματερή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η WWF Ελλάς, 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια, τη στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ενας Ευρωπαίος σπαταλά κάθε χρόνο 179 κιλά τροφής, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Αλλά και για την Ελλάδα τα στοιχεία δεν είναι καλύτερα: Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης της Public Issue, το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1 με 2 φορές τον μήνα, με τους νέους ηλικίας 18-34 ετών να αναδεικνύονται «πρωταθλητές».

Μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά ή τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν καταλήγουν συχνότερα στις χωματερές.

Τα τελευταία χρόνια, μεσούσης της κρίσης, οργανισμοί, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει προσπάθεια ενίσχυσης των άπορων και οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας, δημιουργώντας αντίστοιχες τράπεζες τροφίμων. Κάθε εβδομάδα, ο φιλανθρωπικός οργανισμός Θεόφιλος, που στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια, προσφέρει τρόφιμα στους πολυτέκνους με ανήλικα παιδιά, τους οποίους έχει εγκρίνει η κοινωνική υπηρεσία του και αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας.

Καμία μερίδα χαμένη. Τόνοι φαγητού στα σκουπίδια. Ανθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και στήνονται στις ουρές των συσσιτίων για ένα πιάτο φαγητό. Αυτές τις δύο εικόνες θέλησε να ταιριάξει μια ομάδα νέων, η οποία τον Ιανουάριο του 2012 ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μπορούμε». Η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αξιοποιεί τους τόνους τροφίμων που καθημερινά θα κατέληγαν στα σκουπίδια υπέρ κοινωφελών σκοπών ήταν ο βασικός σκοπός.

«Από τον φούρνο της γειτονιάς, το παιδικό πάρτι, την εταιρική εκδήλωση ή την παρέα και την εταιρεία στην οποία εργάζονται, κάθε σημείο παραγωγής και προσφοράς φαγητού είναι μια πιθανή πηγή δωρεάς τροφίμων», εξηγεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

Μέχρι σήμερα έχουν «δικτυώσει» περισσότερες από 450.000 μερίδες φαγητού και πλέον «δικτυώνουν» κατά μέσο όρο πάνω από 1.000 μερίδες την ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες 40.000 βρεφικά γάλατα, 35.000 μπιφτέκια, 5.000 ανανάδες και 9.000 τυρόπιτες δόθηκαν για κοινωφελή σκοπό.

«Οι πιθανοί φορείς – αποδέκτες δωρεών τροφίμων στη βάση δεδομένων μας ξεπερνούν τους 750 σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουμε δικτυώσει δωρεές τροφίμων σε όλη την επικράτεια της χώρας, από τον Εβρο μέχρι τη Ζάκυνθο και από τα Ιωάννινα μέχρι τη Ρόδο», συμπληρώνει.

Η ενίσχυση και η σπατάλη

1.418 τόνους τροφίµων προσέφερε το 2012 η Τράπεζα Τροφίµων σε 218 συσσίτια – ιδρύµατα

450.000 µερίδες φαγητού φρόντισε το «Μπορούµε» να καταλήξουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

325 οικογένειες λαµβάνουν κάθε µήνα πακέτο µε βασικά είδη από τον Δήµο Ελληνικού – Αργυρούπολης

1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσµίως

868 εκατοµµύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε όλο τον κόσµο

179 κιλά τροφής πετά κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος