Επιτυχής ήταν, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πρώτη δοκιμαστική βολή του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 που έγινε την Παρασκευή στην Κρήτη.

Στις 11.58 εβλήθη με επιτυχία ο στόχος, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιόμετρων.

Τη βολή παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κύπριος ομόλογός του, Φώτης Φωτίου, σύσσωμη η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, αντιπροσωπείες ξένων αποστολών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έλληνες βουλευτές.

Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της βολής εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος: «Παρακολουθώντας την άσκηση, νοιώθω τη σιγουριά ότι η φύλαξη των συνόρων μας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας είναι σε ικανότητα χέρια», τόνισε.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων επισήμανε: «Η άρτια εκπαίδευσή σας και η ικανότητα συντονισμένης δράσης δείχνει ξεκάθαρα ότι, παρά τους δύσκολους και πιεστικούς δημοσιονομικούς καιρούς, το στρατιωτικό προσωπικό γνωρίζει πώς θα φέρει σε πέρας την αποστολή του για την άμυνα της χώρας».

Σε χαιρετισμό του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου αναφέρθηκε στις δυνατότητες του συστήματος S-300, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί, πλέον και το είδαμε σήμερα, ένα ισχυρό χαρτί στην επιτήρηση και προστασία του εθνικού εναέριου χώρου Ελλάδας και Κύπρου».

Όπως πρόσθεσε, το μήνυμα είναι σαφές ότι παρά την οικονομική κρίση που περνούν η Ελλάδα και η Κύπρος, «με ορθή στρατηγική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και μέσων, μπορούμε να προστατεύσουμε και να εγγυηθούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και συμφέροντα».