Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, αναμεμειγμένα με οικιακά απορρίμματα, εντόπισαν, για τρίτη φορά σε 20 ημέρες, το πρωί της Παρασκευής οι υπηρεσίες ελέγχου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ανάμεσα στα οικιακά απόβλητα υπήρχαν σακούλες με νοσοκομειακά απορρίμματα (σύριγγες, γάζες, οροί κ.λπ.), τα οποία είχαν εναποτεθεί από δημοτικό απορριμματοφόρο και φέρονται να προέρχονται από νοσοκομείο της Αθήνας.

Ειδοποιήθηκαν οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και η Εισαγγελία. Το όχημα κατασχέθηκε, ο οδηγός συνελήφθη και θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο.

Κατά την τοποθέτηση των αποβλήτων στον αποτεφρωτήρα, ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Σχετικά έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Ελέγχου Ατομικής Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός επισήμανε ότι το περιστατικό δείχνει την αδιαφορία των υπευθύνων στο κρίσιμο θέμα της δημόσιας υγείας. «Κάποιοι παίζουν με την υγεία των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενημέρωσα τον υπουργό Υγείας για το νέο περιστατικό και ζήτησα να γίνουν αυστηρές συστάσεις και έλεγχοι σε όλα τα νοσοκομεία για τη σωστή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Επίσης, ζήτησα να ελεγχθεί εάν τα νοσοκομεία είναι συμβεβλημένα είτε με τον ΕΔΣΝΑ είτε με κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων» δήλωσε.