Η απόλυτη ψυχραιμία και η ετοιμότητα του 33χρονου εφοπλιστή Ανδρέα – Ιωάννη Μαρτίνου (γνωστού ως Κίκος Μαρτίνος), γόνου μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, τον έσωσαν από ενέδρα που του έστησε συμμορία με στόχο να τον απαγάγει. Η πολυμελής συμμορία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εφοδιασμένη με βαρύ οπλισμό πιθανότατα Καλάσνικοφ, είχαν οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια την απαγωγή. Τους ξέφυγε όμως μια λεπτομέρεια που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του θρίλερ και ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Ο 33χρονος εφοπλιστής διατήρησε την ψυχραιμία του και αντέδρασε ακαριαία: εμβόλισε με την όπισθεν το αυτοκίνητο των επίδοξων απαγωγέων, το οποίο έπιασε φωτιά. Με ελιγμούς κατάφερε στη συνέχεια να ξεφύγει και να επιστρέψει στα γραφεία της εταιρείας του.

Εκτιμάται ότι στην ομάδα κρούσης της επιχείρησης απαγωγής του 33χρονου , γιου του γνωστού εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, μετείχαν τουλάχιστον έξι με επτά πρόσωπα τα οποία προσδοκούσαν μεγάλο χρηματικό ποσόν ως λύτρα. Οι δράστες προφανώς γνώριζαν την ώρα που ο εφοπλιστής έφευγε για μεσημέρι από τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας και το δρομολόγιο που συνήθως ακολουθούσε.

Η ώρα ήταν λίγο πριν από τις 3.30 το μεσημέρι, όταν έφυγε από τα γραφεία της Minerva Marine στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 141-143 στη Βούλα, οδηγώντας το τζιπ AUDI Q7. Από εκείνη την ώρα όπως εκτιμάται μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο των απαγωγέων για τον εγκλωβισμό του. Ενα λευκό Citroen στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον δύο άτομα ακολουθούσε σε μικρή απόσταση το αυτοκίνητο του εφοπλιστή. Η ενέδρα είχε στηθεί στη διασταύρωση Αιόλου με Ηρακλειδών. Από το πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ βγήκε με ελιγμό ένα κλειστό βαν λευκού χρώματος τύπου Μιτσουμπίσι και βρέθηκε αιφνιδιαστικά μπροστά του. Οι απαγωγείς είχαν οργανώσει τον κλοιό προκειμένου να εγκλωβίσουν το αυτοκίνητο του υποψήφιου θύματος και στη συνέχεια να επιτεθούν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το βαν βγήκαν τρεις σημαδεύοντας με τα όπλα τους. Ο Ανδρέας Μαρτίνος, εγκλωβισμένος, αντέδρασε και με την όπισθεν έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο των δραστών και το εμβόλισε. Η πρόσκρουση ήταν τόσο δυνατή που η μηχανή του έπιασε φωτιά και οι δράστες αναγκάσθηκαν να το εγκαταλείψουν.

Επικράτησε σύγχυση και ο 33χρονος εφοπλιστής κατάφερε με ελιγμούς να ξεφύγει από τον κλοιό των απαγωγέων και με την όπισθεν να επιστέψει στα γραφεία της εταιρείας του. Οι δράστες αναγκάσθηκαν να διαφύγουν, κατευθύνθηκαν σε ένα αλσύλλιο στην ίδια περιοχή όπου πυρπόλησαν το βαν. Οι απαγωγείς, που πιθανότατα είναι σεσημασμένοι, προσπάθησαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος από τυχόν αποτυπώματα ή βιολογικό υλικό που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό και την σύλληψη τους. Διέφυγαν με αυτοκίνητο τύπου τζιπ στο οποίο τούς περίμεναν συνεργοί τους.

Κλεμμένα οχήματα με πλαστές πινακίδες

Τα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς φαίνεται ότι είναι κλεμμένα από κεντρική γειτονιά της Αθήνας και από την περιοχή της Μεταμόρφωσης. Ενδεικτικό δε του πώς είχαν οργανώσει την επιχείρηση απαγωγής είναι το γεγονός ότι είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ιδίου τύπου αυτοκίνητα. Στις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην ακτίνα της απαγωγής επενδύουν κυρίως οι αξιωματικοί της Ασφάλειας στις έρευνές τους. Εξετάζουν υλικό και από προηγούμενες ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ύποπτες κινήσεις που θα τους οδηγήσουν στους απαγωγείς.