Παράλληλες συγκεντρώσεις από αντιφασιστικές οργανώσεις και μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας.

Στην αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κινήσεις και παρατάξεις από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια και στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια.

Οι διαδηλωτές, παρά την απαγόρευση της Αστυνομίας, πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Πανεπιστημίου και εν συνεχεία μέσω της οδού Σταδίου έφτασαν στη συμβολή της με την οδό Αμερικής. Εκεί είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες τους απαγόρευσαν να συνεχίζουν πρός το Σύνταγμα.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και μέσω της οδού Αμερικής επέστρεψαν στα Προπύλαια όπου ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριο.

Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποίησε η οργάνωση Αντιφασιστικό Μέτωπο στο Μοναστηράκι, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

Η Χρυσή Αυγή

Λίγη ώρα αργότερα, η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που δίνουν οι διοργανωτές.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους είχαν ανάψει δάδες ενώ άλλοι τραγουδούσαν τραγούδια του Νότη Σφακιανάκη, ο ο οποίος πρόσφατα έκανε δηλώσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Οι υποστηρικτές της ΧΑ φώναζαν συνθήματα κατά της φυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων βουλευτών του κόμματος και ζητούσαν την αποφύλάκισή τους.

Στη συγκέντρωση κύριος ομιλητής ήταν ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος μίλησε για πολιτική δίωξη της ηγεσίας του κόμματός του που υποδείχθηκε από ξένα κέντρα και χαρακτήρισε προδότες τους βουλευτές των άλλων κομμάτων της Βουλής.

Η ΓΑΔΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επέτρεπε οι συγκεντρώσεις να εξελιχθούν σε πορείες για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Ωστόσο, επετράπη στους διαδηλωτές στα Προπύλαια να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Ομόνοια, καθώς δεν θα συναντούσαν τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα.

Κλειστοί με εντολή της Αστυνομίας ήταν από τις 3 το μεσημέρι οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Μοναστηράκι, ενώ είχε διακοπει η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονταν σε επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.